Electromiografia – EMG, când este necesară?

Electromiografia

Electromiografia – EMG

Dr. LUPESCU Tudor Dimitrie, Medic Primar Neurolog, Neurofiziologie clinică, Doctor în Științe Medicale.

În ce constă electromiografia – EMG?

Electroneuromiografia este o procedură diagnostică care permite evaluarea funcției nervilor și mușchilor. Este efectuată de medici neurologi sau specialiști în medicina recuperatorie care sunt special pregătiți în acest domeniu.

Examenul electroneuromiografic este compus din două părți care sunt de obicei efectuate împreună. În anumite situații speciale medicul poate opta doar pentru una dintre ele. Ambele sunt bine tolerate de majoritatea pacienților și fără riscuri semnificative pentru starea dumneavoastra de sănătate ulterioară.

Prima parte este Studiul Conducerii Nervoase și presupune stimularea nervilor în diferite puncte pe traseul lor printr-o mică descărcare electrică astfel activându-i artificial și evaluând  funcția lor. Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru înregistrare, de obicei la nivelul mâinii și piciorului, și va aplica un mic șoc electric pe piele în altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Senzația pe care o veți percepe poate fi sau nu dureroasă. Între micile șocuri nu veți simți durere. Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori la fiecare membru. Pe parcurs medicul se va întrerupe de câteva ori pentru  o a doua etapă.

Uneori, este nevoie și de  Examinarea Musculară cu Ac, aceasta se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire în anumiți mușchi. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normala sau anormală a fibrelor musculare. Acul este introdus în mușchiul relaxat și mișcat puțin pentru a înregistra activitatea musculară în repaus, apoi medicul vă va ruga să încordați mușchiul studiat pentru a evalua mușchiul în activitate. Momentul cel mai neplăcut este străpungerea pielii cu acul, mișcările acului în muschi fiind mai puțin percepute ca durere și mai mult ca o  senzație de presiune. Pe parcurs, veți putea auzi activitatea musculară amplificată de aparatul de ENMG. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul său nu se administrează șocuri electrice sau injecții intramusculare.

Ce pregătiri sunt necesare pentru Electromiografia?

Examenul ENMG necesită foarte puține pregătiri, putând fi comparat cu vizita la stomatolog. Nu există restricții alimentare înainte sau după test, puteți veni și pleca cu masina și vă puteți continua activitatea normală în restul zilei. Faceți un duș înaintea examinării dacă este posibil. Nu aplicați nici un produs pe piele în ziua examinării (loțiuni, uleiuri, creme). Se recomandă ca îmbrăcămintea să fie lejeră pentru că frecvent este necesară examinarea unor zone precum umărul, coapsa sau spatele.

Puteți să luați medicamentele care vă sunt prescrise cu câteva excepții notabile. Trebuie să informați medicul înainte de procedură daca luați tratament anticoagulant (Sintrom, Trombostop), deoarece în această situație examenul cu ac poate duce la sângerări în interiorul mușchiului sau dacă urmați tratament pentru Miastenia Gravis (Mestinon sau alte medicamente), deoarece în această situație medicamentele pot altera rezultatul examinării. Dacă aveți nelămuriri în privința tratamentelor urmate și compatibilității lor cu examenul ENMG, adresați-vă medicului dumneavoastră curant sau medicului care va efectua electroneuromiografia.

Ce informații îi sunt necesare medicului care efectuează Electromiografia?

Informați medicul despre toate afecțiunile de care suferiți și despre toate tratamentele urmate, dar mai cu seamă dacă suferiți de Miastenia Gravis, Hemofilie sau dacă urmați tratament anticoagulant  (Sintrom, Trombostop). Prezentați medicului trimiterea de la medicul specialist care a recomandat examenul ENMG. Dacă ați mai efectuat un examen ENMG anterior și rezultatele sunt disponibile, prezentați-le medicului.

Anestezia și examenul ENMG

Pe tot parcursul examinării medicul necesită cooperarea cât mai completă a pacientului. Disconfortul provocat în timpul examinării ENMG este perceput de majoritatea pacienților ca mic și nu justifică riscuri  anestezice. Din aceste motive examenul ENMG se efectuează fără anestezie.

După procedură

După examenul ENMG vă puteți relua activitatea zilnică obișnuită. Puteți conduce mașina. Orice senzații de disconfort rămase de pe urma examinării ar trebui să dispară complet în 24-48 de ore. Pentru ameliorarea mai rapidă puteți aplica local comprese calde și folosi antialgice ușoare. (Paracetamol, Algocalmin).

Când voi primi rezultatul?

Cel mai adesea medicul vă va înmâna rezultatul investigației la sfârșitul examinării. Sunt posibile situații excepționale care să întârzie primirea rezultatului până în ziua următoare.

 

Articol semnat de Dr. LUPESCU Tudor Dimitrie, Medic Primar Neurolog, Neurofiziologie clinică, Doctor în Științe Medicale, în cadul Clinicilor MEMORMED.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE