Ecocardiografia (Ecografia cardiacă) la copil
Odată cu evoluția tehnologică în domeniul medical, ecografia cardiacă, cunoscută și sub numele de ecocardiografie, a devenit rapid unealta principală de evaluare și diagnostic a majorității bolilor cardiace, atât la adulți, cât și la copii. De aceea, în peste 90% dintre cazuri, ecocardiografia face parte din investigațiile standard incluse într-un consult cardiologic.
Ecografia cardiacă este o investigație care utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale inimii. Ecografia Doppler folosește ultrasunetele pentru a măsura viteza și direcția fluxului sanguin. Prin combinarea acestor investigații, medicul cardiolog pediatru obține informații utile despre anatomia și funcția inimii. Ecocardiografia a devenit un instrument extrem de util al cardiologului pediatru, atât pentru detectarea din timp a unor malformații cardiace, încă din perioada antenatală, cât și pentru evaluarea și urmărirea regulată a complicațiilor structurale ce pot să apară în urma unor boli cardiace sau extracardiace (ex: aritmii, infecții, boli metabolice, traumatisme, etc).
Ce este ecografia cardiacă (ecocardiografia)?
Ecografia cardiacă este una dintre cele mai importante metode de evaluare imagistică noninvazivă folosite în cardiologia pediatrică. Aceasta îi permite medicului cardiolog pediatru să evalueze cu precizie morfologia cordului și, în cele mai multe cazuri, să stabiliească un diagnostic, atât în cazul malformațiilor cardiace (boli cardiace congenitale), cât și în cazul bolilor cardiace dobândite.
De ce se face ecocardiografia?
Dacă în cazul adulților, ecocardiografia se face de rutină după o anumită vârstă sau în cazul unor afecțiuni cardiace acute sau cronice, la copii ecocardiografia se poate dovedi utilă încă din ziua 1 de viață. Încă din perioada antenatală, atunci când are loc procesul de formare al inimii, pot să apară anumite anomalii de structură ce poartă numele de malformații cardiace congenitale. Unele malformații sunt simple, copilul putând fi asimptomatic chiar și toată viața, iar altele sunt complexe, chiar cu risc vital, acestea din urmă determinând apariția simptomelor din primele zile de viață. Cu cât diagnosticul malformației cardiace este efectuat mai devreme, cu atât se poate realiza un plan de tratament care să asigure dezvoltarea normală și în siguranță a copilului.
Unele malformații cardiace complexe au indicație de intervenție rapidă, iar altele sunt urmărite în timp. Important este că boala cardiacă să fie cunoscută pentru a se putea stabili cea mai bună atitudine terapeutică pentru copil.
Când se face o ecocardiografie?
Ecocardiografia se poate realiza încă din prima zi de viață a nou-născutului. Aceasta poate ajuta la diagnosticul atât a patologiei cardiace congenitale, cât și a bolilor cardiace dobândite. La vârsta pediatrică, cel mai frecvent motiv de prezentare la cardiolog este prezența unui suflu cardiac decelat de către medicul pediatru sau medicul de familie. În acest caz, medicul cardiolog se va folosi de ecografie pentru a căuta o posibilă cauză cardiacă a acelui suflu. Alte cazuri în care părintele se orientează sau ar trebui să se orienteze către un cabinet de cardiologie pediatrică sunt acelea în care:
– Bebelușul transpiră atunci când este alimentat/alăptat sau dacă obosește repede
– Bebelușul nu crește în greutate, chiar dacă are o alimentație corectă
– Bebelușul se învinețește în jurul buzelor sau la nivelul nasului când plânge
– Copilul obosește repede la activități fizice nu foarte intense
– Copilul are bătăi rapide sau neregulate ale inimii
– Copilul are dureri în zona toracelui
– Copilul a leșinat (sincopă)
O categorie aparte sunt malformațiile cardiace critice – specifice vârstei neonatale. Acestea trebuie diagnosticate cu promptitudine, deoarece pacienții necesită rapid intervenții terapeutice medicamentoase și/sau chirurgicale sau de tip cateterism cardiac, salvatoare de viață. O altă categorie de copii care vor necesita ecocardiografie periodic sunt sportivii de performanță și copiii care primesc tratament medicamentos cu reacții adverse cardiace cunoscute (tratament psihiatric, oncologic etc).
Care sunt avantajele unei ecografii cardiace?
Ecografia cardiacă este noninvazivă, nedureroasă, ieftin de efectuat, nu necesită sedare (în majoritatea cazurilor). Fiind o examinare cu ultrasunete, ecocardiografia este non-iradiantă (nu există efecte de iradiere, nu se folosesc niciun fel de raze).
Care sunt dezavantajele ecocardiografiei?
Din păcate, ecocardiografia transtoracică are limite, ca orice investigație. Acestea sunt depășite prin completarea evaluării cu investigații precum: ecografia transesofagiană, imagistică superioară de tip CT, RMN. De asemenea, rezultatul unei ecocardiografii poate să difere în funcție de experiența examinatorului, de performanța ecografului sau de gradul de cooperare al copilului.
Ce tipuri de ecografie cardiacă există?
Ecocardiografia transtoracică (clasică), imaginile fiind obținute cu ajutorul unei sonde plasate pe pielea copilului, la nivelul gâtului, toracelui și abdomenului.
Ecocardiografia transesofagiană, imaginile fiind obținute folosind o sondă ce se introduce în interior, prin esofag (la fel ca la endoscopie). În timpul procedurii, copilul este sedat. Acest tip de ecografie se realizează în situațiile în care este necesară o evaluare mai amănunțită a cordului, imaginile furnizate fiind de înaltă rezoluție.
Ecocardiografia de stress, aceasta fiind practic o ecocardiografie clasică, în cadrul căreia se generează o situație de stress prin administrarea anumitor medicamente sau prin practicarea unei activități fizice (mers pe bandă, alergat pe bicicletă, etc).
Ecocardiografia fetală permite verificarea inimii unui făt în uter. Se face în același mod ca o ecografie de rutină din timpul sarcinii. Părintele stă întins, se aplică un gel cald pe abdomen și cu ajutorul unei sonde se face achiziția imaginilor.
Cum ar trebui să ne pregătim pentru o ecocardiografie?
Nefiind o evaluare invazivă, nu necesită o pregătire specială. În cele mai multe cazuri, pacientul poate mânca și bea anterior procedurii. Nu este necesară întreruperea medicației. Pentru copii este necesară însă explicarea „procesului” înainte de a ajunge la cabinet. De aceea, înainte de a merge la consult, este bine ca părinții să se intereseze în ce constă un consult cardiologic pediatric.
Ce se întâmplă în timpul unei ecocardiografii?
În mod normal, examinarea se realizează cu pacientul dezbrăcat de la brâu în sus și culcat pe spate sau pe partea stângă. Pentru copiii mai anxioși ecocardiografia se poate realiza și în brațele părinților. Pentru confortul nou-născuților și sugarilor, aceștia pot fi alimentați în timpul examinării. Pentru a asigura un contact bun între sonda ecografică și piele, se ultilizează un gel incolor. Minimul disconfort pentru pacient poate fi generat de presiunea ușoară la aplicarea sondei ecografice pe piele sau de prezența gelului mai rece, dar examinarea în sine este nedureroasă. Sonda ecografică este mai apoi plimbată de către medicul cardiolog în anumite zone de la nivelul toracelui, abdomenului și gâtului, zone denumite medical ca „ferestre ecografice”. Sunetele auzite de la ecograf sunt produse de sângele care circulă prin inimă și vase, iar culorile văzute pe ecran (albastru și roșu) reprezintă direcția de deplasare a sângelui, nu culoarea acestuia.
Este de preferat ca ecografia să nu fie făcută imediat după recoltarea de analize, efectuarea unui vaccin sau a altor manevre medicale, în urma cărora copilul ar putea fi speriat și necooperant. Pentru preșcolari este foarte utilă existența modalităților de distragere a atenției pe parcursul examinării: jucării, jocuri, clipuri video animate sau TV. De asemenea, ar trebui alese bluze sau cămăși cu deschidere în față sau pe laterală, pentru a limita manipularea. Din păcate, uneori, colaborarea nu se poate obține și examinarea necesită sedare. Sedarea se face pe stomacul gol și este nevoie de respectarea următoarelor recomandări:
– Sugarii cu vârsta între 0-5 luni: Nu se consumă lapte sau alimente solide cu 4 ore înainte de examinare
– Copii cu vârsta între 6 și 36 de luni: Nu se consumă lapte sau alimente solide cu 6 ore înainte de examinare
– Copii cu vârsta peste 36 de luni: Fără lapte și alimente solide cu 8 ore înainte de examinare.
În cazul în care copilul urmează să fie sedat, este necesar să fie menținut treaz până ce i se administrează sedativul. Amânarea somnului va ajuta copilul să adoarmă mai repede.
Pot sta cu copilul meu în timpul ecocardiografiei?
Bineînțeles! Pe tot parcursul examinării părintele poate sta alături de copil. În unele cazuri este chiar indicată prezența unui părinte alături de copil pentru a-l liniști și pentru a-l reasigura că totul este bine și că nu are de ce să se teamă. Există însă situații în care copilul, de regulă adolescent, va dori intimitate, caz în care decizia este la latitudinea părintelui dacă participă la examinarea ecocardiografică sau nu. Discuția de dinainte și de după examinare se va realiza însă obligatoriu în prezența unui părinte.
Cât durează o ecocardiografie?
Ghidurile menționează până la 45-60 min (de la intrarea în cabinet până la plecarea pacientului) cu posibilitatea de a fi extins în cazul necesității unui studiu aprofundat. Procedura va fi explicată pacientului și/sau părinților/însoțitorilor înainte de examinare.
Există vreun risc asociat ecografiei cardiace?
Ecografia cardiacă nu prezintă absolut nici un risc. Aceasta nu este dureroasă, este non-invazivă si non-iradiantă.
Bibliografie: Cinteză, E., & Nicolescu, A. (2022). Evaluarea ecocardiografică la copil. Esențialul în cardiologia pediatrică (pag. 124–125), Editura Amaltea. kidshealth.org, seattlechildrens.org, kidsheartshouston.com, childrensnational.org
Articol semnat de Dr. Cosmin – Alexandru Grigore, Medic Specialist Cardiologie Pediatrică, competență în Ecografie cardiacă / Ecocardiografie
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed