Articolul Precedent

Dr. Claudiu Baciu – Pledoarie pentru sanatate si preventie

preventieMedicina, nu va obosi sa emfatizeze beneficiile preventiei. Ca medic, indiferent de specialitate, te impresioneaza in decursul anilor de practica, cazurile care-ti aduc satisfactie profesionala prin depistarea la timp a unor afectiuni care in timp, lasate netratate sau tratate necorespunzator au potential evolutiv grav, uneori pana la stadiul in care posibilitatile terapeutice sunt mult limitate, chiar inexistente – in intentia curativa.

De aceea, sa reamintim cateva afectiuni care, diagnosticate precoce cu mijloace simple, pot fi tratate chiar in cadrul unui cabinet de policlinica. Desigur, conditia esentiala este ca pacientul sa se prezinte periodic pentru un examen medical si efectuarea unor investigatii, chiar fara sa acuze simptome deranjante sau sa prezinte semne de boala. Si de ce nu ar face acest lucru, mai cu seama ca majoritatea serviciilor medicale de rutina sunt decontate prin casa de asigurari.

.

variceVaricele, prezente in teritoriul venos superficial al membrelor inferioare pot fi din timp diagnosticate si sa beneficieze astfel de tratamentul adecvat. Esentiale sunt schimbarea de regimului de viata si mijloacele fizicale prin care acestea pot fi atenuate sau in multe stadii incipiente pot chiar disparea. Totodata este foarte importanta alegerea momentului optim pentru o interventie chirurgicala adecvata tipului lor.

.

Hemoroizii diagnosticati printr-o procedura simpla – nu avem pretentia shutterstock_125891603insa ca este si lipsita de discomfortul pacientului – tuseul rectal, pot ridica suspiciunea unor afectiuni grave care sa-i determine (asa numitii hemoroizi simptomatici), sau concomitente morbide de tip polipi, fisuri anale sau afectiuni septice perianale care sa solicite sanctiune chirurgicala concomitent cu cea pentru hemoroizi.

.

shutterstock_228844627Multe afectiuni digestive, ale tractului digestiv, de la esofag pana la anus si a glandelor anexe – ficat, cai biliare, pancreas se exprima relativ sarac de multe ori prin aceleasi simptome si semne. Rolul de a discerne intre ele, de a orienta diagnosticul cu ajutorul investigatiilor, al explorarilor si al consulturilor interdisciplinare catre o afectiune functionala, usoara sau organica mai serioasa ii revine medicului – nu farmacistului sau emisiunilor T.V. de popularizare a stiintelor medicale.

.

shutterstock_134743586Afectiunile dermatologice sub aspectul numeroaselor forme de mici tumorete pot ascunde tipuri de cancer, de la cele mai blande ca epitelioamele pana la cele mai agresive ca melanomul malign. Aceste afectiuni beneficiaza in policlinica de un diagnostic precis prin dermatoscopia efectuata de medicul dermatolog si urmata la nevoie de excizie chirurgicala sau electrocauterizare completate de examen histopatologic unde se impune.

Nu in ultimul rand, precizez ca un factor determinant in diagnosticul precoce al oricarei afectiuni il reprezinta colaborarea intre diversele specialitati medicale, o colaborare care ar trebui sa se petreaca natural si rapid, in asa fel incat, in cel mai scurt timp posibil, pacientul sa capete un diagnostic precis si informatii detaliate cu privire la posibilitatile terapeutice cele mai adecvate bolii sale.

In cadrul Centrului Medical MEMORMED pacientii pot beneficia de consultatii interdisciplinare si investigatii medicale, gratuite prin casa de asigurari sau la costuri avantajoase in cazul celor neasigurati.

.

DR. CLAUDIU BACIU
Medic Primar Chirurgie Generala in cadrul Centrului Medical MEMORMED
Competenta in Endoscopie digestiva, Participari la conferinte si simpozioane nationale si internationale cu contributii la lucrari stiintifice din patologia digestiva superioara si generala.
PROGRAMARE ONLINE