Diagnosticul disfunctiei erectile

Disfunctia erectila

Si iata-ne si la momentul fericit in care pacientul ajunge la medic pentru o consultatie legata de problema disfunctiei sexuale de care sufera.

Felicitari celor care isi infrunta jena si cauta sa puna capat problemei!disfunctia erectila

Prima intalnire cu medicul consta intr-o discutie cat mai degajata si sincera legata de debutul problemei, frecventa si severitatea disfunctiei, cat evident si impactul asupra vietii. Pacientul poate fi insotit, daca doreste si crede ca ii este de folos si de catre partenera sa, insa aceasta situatie este rara. Cei mai multi barbati doresc sa discute singuri cu medicul, in felul asta se simt mai putin tensionati. Sa fim seriosi, e totusi o chestiune intima si oricum am aborda problema, tot pe barbat il priveste in cele din urma. Uneori este dificil sa se stabileasca o comunicare usoara intre medic si pacient inca de la prima consultatie, datorat situatiei stresante pentru pacient.

Discutia cu medicul trebuie sa lamureasca intai care este natura disfunctiei sexuale – daca este vorba de disfunctia erectila, ejaculare precoce, lipsa orgasmului. De multe ori pacientul incearca sa ii demonstreze medicului ca stie despre ce este vorba si incurca intre ele notiunile, ceea ce il poate indruma gresit pe medic in alegerea tratamentului corect. Este de asemenea important ca in timpul discutiei cu medicul sa se stabileasca aspectele legate de debutul disfunctiei erectile – daca acesta a fost brusc sau s-a instalat in timp, modul in care apare, durata contactului sexual, daca erectia este influentata de sexul cu o partenera anume, daca exista disconfort in timpul actului sexual.

De asemenea este important sa se noteze in fisa de examinare si medicamentele care sunt luate de catre pacient pentru tratarea diferitelor afectiuni diagnosticate. Spre exemplu, efecte importante asupra functiei erectile au medicamentele antihipertensive precum diureticele (duc la scaderea libidoului), categoria de betablocanti neselectivi, inhibitorii de alfa reductaza folositi pentru tratamentul adenomului prostatic, medicatia antidepresiva (afecteaza prin scaderea libido-ului, reducerea si chiar absenta orgasmului). Pana si cimetidina (folosita pentru tratamentul ulcerului gastric sau duodenal), luata o perioada mai lunga de timp duce la scaderea libidoului si da un grad de disfunctie erectila. Despre abuzul de alcool, tutun si droguri cred ca este inutil sa continui cu discutia.

Urmatorul pas consta in efectuarea unui examen clinic general, cu atentie deosebita asupra aparatului urinar si al organelor genitale. Afectiunile peniene, incluzand antecedente de priapism tratat necorespunzator si in timp util, traumatisme peniene si boala Peyronie pot duce la zone de fibroza ale tesutului conjunctiv penian si devierea penisului. Aceste lucruri pot trece usor cu vederea in examenul fizic intrucat penisul capata deviatia in timpul erectiei si nu in stare flasca. Pacientul trebuie sa informeze medicul asupra acestui fapt.

Examenul clinic se completeaza cu o serie de analize de laborator generale care evalueaza in continuare starea de sanatate a pacientului (hemoleucograma, creatinina, uree, glicemie, trigliceride, colesterolul seric, testosteronul seric total cat si forma bioactiva, antigenul specific prostatic (PSA) in cazul barbatilor trecuti de 50 ani). Examenul sumar de urina si urocultura completeaza analizele de laborator si aduc informatii despre o eventuala infectie urinara localizata la nivelul vezicii urinare (cistita) sau prostatica. Daca aceste investigatii nu lamuresc indeajuns asupra cauzei se pot efectua investigatii endocrinologice ulterioare, in masura in care acestea se dovedesc a fi utile (dozarea hormonilor tiroidieni, hipofizari).

Aceste teste sunt utile mai ales in cazurile in care discutia cu pacientul nu poate orienta medicul catre diagnosticarea unei cauze evidente pentru disfunctia erectila.

In cadrul primei consultatii este foarte important sa se lamureasca asteptarile pacientului de la optiunile terapeutice. La randul sau, medicul este obligat sa il informeze corect si onest asupra rezultatelor diferitelor terapii. Impreuna pot alege solutia cea mai adecvata pentru nevoile pacientului. Ulterior, in cadrul viitoarelor sedinte, pacientul isi va lamuri eventualele intrebari legate de terapia pe care o primeste (mod de administrare, eventual efecte adverse, orice alte nelamuriri). Educarea medicala a pacientului este importanta pentru succesul terapiei.

Un articol de Dr. Stefan Gutue, medic specialist Urolog

PROGRAMARE ONLINE