Articolul Urmator
Articolul Precedent

Diabetul zaharat. Semne care ne trimit la medic

Diabetul zaharat. Simptome, semne, când trebuie să mergem la medicul diabetolog?
Un articol de Dr. Craita Isabela Andronescu, Medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

..

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul, boala metabolică cronică, se caracterizează prin niveluri crescute ale glucozei plasmatice ca o consecință a deficitului de insulină, rezistenței la insulină sau o combinație a acestora.

Prediabetul este definit prin niveluri crescute ale glucozei plasmatice sub criteriile de diagnostic pentru diabet, dar peste limitele normale.

Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate prin prevalența (în 2025 va afecta 350 milioane oameni) dar și prin complicațiile grave (boala cardiacă, boala renală, orbire, amputații).

Screening pentru diabetul zaharat

diabetul zaharatPacienții cu diabet pot fi asimptomatici sau nu. Dintre simptomele care îi aduc pe pacienți la medic amintim:

  • Senzație de sete (polidipsie) și poliurie (frecvența urinară crescută și volum crescut)
  • Polifagie (apetit crescut)
  • Oboseală
  • Pierdere ponderală
  • Vindecare dificilă a plăgilor
  • Tulburări de vedere
  • Risc de infecții (mai ales fungice) urinare, genitale, abcese cutanate
  • Evenimentul inițial poate fi decompensarea acută metabolică (cetoacidoza diabetică), mai ales în diabetul zaharat de tip 1.
  • Diabetul zaharat de tip 2 devine mai frecvent cu vârsta și se asociază cu obezitatea
  • Tipul 1 are o incidență de vârf în adolescență și pacienții sunt slabi sau au pierdut în greutate în momentul diagnosticului.

Mai frecvent, pacienții sunt asimptomatici. Screeningul poate detecta o fază precoce asimptomatică. Acesta se recomandă numai pentru diabetul de tip 2 pe baza indicelui de masă corporală (≥ 25 kg/m2) cu factori de risc adiționali care includ un istoric familial (rude de gradul I), istoric de diabet gestational, vârsta (≥ 45 ani), HTA (>140/90 mmHg), HDL-c (<35 mg/dl), TG (>250 mg/dl), sindrom de ovar polichistic, HbA1c (≥ 5.7%), nașterea de copii mari (>4.1 kg), istoric de boală cardiovasculară.

Dacă rezultatele sunt normale, retestarea se efectuează la interval de 3 ani.

Criterii de diagnostic pentru diabet și prediabet

 

Test Limite normale Prediabet Diabet
Glicemia aleatorie*

Simptome hiperglicemice clasice** plus o glicemie > 200 mg/dl
Glicemia à jeun <100 mg/dl 100 – 125 mg/dl ≥126 mg/dl
Glicemia in timpul OGTT la 2 ore (75mg) <140 mg/dl 140-199 mg/dl ≥200 mg/dl
HbA1c <5.7% 5.7 – 6.4% ≥6.5 %
  • *Aleatoriu: în orice moment al zilei indiferent de timpul scurs de la ultimul prânz
  • **Simptome clasice: poliurie, polidipsie, scădere în greutate

Cate forme de diabet există?

Există două forme principale, 1 si 2, distincte din punct de vedere patogenic, dar diabetul zaharat mai poate fi cauzat de lezarea pancreasului din cauza pancreatitei, carcinomului sau hemocromatozei. Unele endocrinopatii (S. Cushing si acromegalie) pot duce la diabet zaharat.

Complicații ale diabetului

Anomaliile metabolice ale diabetului duc la lezarea vaselor de sânge. Tradițional, complicațiile sunt divizate în consecințele ateromatozei (boala macrovasculară) și lezarea capilarelor (boala microvasculară).

Complicațiile macrovasculare:

  • Boala coronariană
  • Boala cerebrovasculară
  • Boala vasculară periferică

Complicațiile microvasculare:

  • Retinopatia
  • Nefropatia
  • Neuropatia

Riscul de boală macrovasculară duce la infarct miocardic, boala cerebrovasculară, boala vasculară periferică. Ateromatoza crescută este cauzată de aglomerări de factori de risc: HTA, dislipidemie, obezitate și hiperglicemie. Asocierea acestor factori este adesea denumită sindrom metabolic.

Complicațiile microvasculare sunt particulare pentru diabet și se manifestă prin leziuni ale capilarelor retiniene (retinopatie), glomerulului (nefropatie) și nervilor senzitivi ai picioarelor. Riscul acestor complicații crește când controlul glicemic este prost, dar și hipertensiunea joacă un rol.

Retinopatia diabetică este cea mai frecventă cauză de orbire.

Nefropatia diabetică duce la insuficiență renală.

Manifestarea cea mai frecventă de neuropatie diabetică este neuropatia senzitivă distală bilaterală (amorțeli și furnicături ale picioarelor), dar poate afecta și nervi motori, perechea III și VI de nervi cranieni, alte organe (disfuncție erectilă, gastropareza, vezica neurogena, hipotensiune posturală).

Diabetul reduce speranța de viață din cauza riscului de complicații macro și microvasculare cronice. Incidența și progresia acestora poate fi redusă prin controlul glicemic strict și al factorilor de risc cardiovasculari modificabili.

Screeningul la intervale regulate pentru complicații este esențial!

..

Pentru programări la medicul diabetolog sunați la 031-9443 sau completați formularul de programări și vă sunăm noi.

PROGRAMARE ONLINE