Articolul Urmator
Articolul Precedent

Diabetul zaharat. Semne care ne trimit la medic

Diabetul zaharat. Simptome, semne, cand trebuie sa mergem la medicul diabetolog?
Un articol de Dr. Craita Isabela Andronescu, Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice

..

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul, boala metabolica cronica, se caracterizeaza prin niveluri crescute ale glucozei plasmatice ca o consecinta a deficitului de insulina, rezistentei la insulina sau o combinatie a acestora.

Prediabetul este definit prin niveluri crescute ale glucozei plasmatice sub criteriile de diagnostic pentru diabet, dar peste limitele normale.

Diabetul zaharat reprezinta o problema de sanatate prin prevalenta (in 2025 va afecta 350 milioane oameni) dar si prin complicatiile grave (boala cardiaca, boala renala, orbire, amputatii).

Screening pentru diabetul zaharat

diabetul zaharatPacientii cu diabet pot fi asimptomatici sau nu. Dintre simptomele care ii aduc pe pacienti la medic amintim:

 • Senzatie de sete (polidipsie) si poliurie (frecventa urinara crescuta si volum crescut)
 • Polifagie (apetit crescut)
 • Oboseala
 • Pierdere ponderala
 • Vindecare dificila a plagilor
 • Tulburari de vedere
 • Risc de infectii (mai ales fungice) urinare, genitale, abcese cutanate
 • Evenimentul initial poate fi decompensarea acuta metabolica (cetoacidoza diabetica) mai ales in diabetul zaharat de tip 1.
 • Diabetul zaharat de tip 2 devine mai frecvent cu varsta si se asociaza cu obezitatea
 • Tipul 1 are o incidenta de varf in adolescenta si pacientii sunt slabi sau au pierdut in greutate in momentul diagnosticului.

Mai frecvent, pacientii sunt asimptomatici. Screeningul poate detecta o faza precoce asimptomatica. Acesta se recomanda numai pentru diabetul de tip 2 pe baza indicelui de masa corporala (≥ 25 kg/m2) cu factori de risc aditionali care includ un istoric familial (rude de gradul I), istoric de diabet gestational, varsta (≥ 45 ani), HTA (>140/90 mmHg), HDL-c (<35 mg/dl), TG (>250 mg/dl), sindrom de ovar polichistic, HbA1c (≥ 5.7%), nasterea de copii mari (>4.1 kg), istoric de boala cardiovasculara.

Daca rezultatele sunt normale, retestarea se efectueaza la interval de 3 ani.

Criterii de diagnostic pentru diabet si prediabet

 

Test Limite normale Prediabet Diabet
Glicemia aleatorie*

Simptome hiperglicemice clasice** plus o glicemie > 200 mg/dl
Glicemia à jeun <100 mg/dl 100 – 125 mg/dl ≥126 mg/dl
Glicemia in timpul OGTT la 2 ore (75mg) <140 mg/dl 140-199 mg/dl ≥200 mg/dl
HbA1c <5.7% 5.7 – 6.4% ≥6.5 %
 • *Aleatoriu: in orice moment al zilei indiferent de timpul scurs de la ultimul pranz
 • **Simptome clasice: poliurie, polidipsie, scadere in greutate

Cate forme de diabet exista?

Exista 2 forme principale, 1 si 2, distincte din punct de vedere patogenic, dar diabetul zaharat mai poate fi cauzat de lezarea pancreasului datorita pancreatitei, carcinomului sau hemocromatozei. Unele endocrinopatii (S. Cushing si acromegalie) pot duce la diabet zaharat.

Complicatii ale diabetului

Anomaliile metabolice ale diabetului duc la lezarea vaselor de sange. Traditional, complicatiile sunt divizate in consecintele ateromatozei (boala macrovasculara) si lezarea capilarelor (boala microvasculara).

Complicatiile macrovasculare:

 • Boala coronariana
 • Boala cerebrovasculara
 • Boala vasculara periferica

Complicatiile microvasculare:

 • Retinopatia
 • Nefropatia
 • Neuropatia

Riscul de boala macrovasculara duce la infarct miocardic, boala cerebrovasculara, boala vasculara periferica. Ateromatoza crescuta se datoreaza unei aglomerari de factori de risc: HTA, dislipidemie, obezitate si hiperglicemie. Asocierea acestor factori este adesea denumita sindrom metabolic.

Complicatiile microvasculare sunt particulare pentru diabet si se manifesta prin leziuni ale capilarelor retiniene (retinopatie), glomerulului (nefropatie) si nervilor senzitivi ai picioarelor. Riscul acestor complicatii creste cand controlul glicemic este prost, dar si hipertensiunea joaca un rol.

Retinopatia diabetica este cea mai frecventa cauza de orbire.

Nefropatia diabetica duce la insuficienta renala.

Manifestarea cea mai frecventa de neuropatie diabetica este neuropatia senzitiva distala bilaterala (amorteli si furnicaturi ale picioarelor), dar poate afecta si nervi motori, perechea III si VI de nervi cranieni, alte organe (disfunctie erectila, gastropareza, vezica neurogena, hipotensiune posturala).

Diabetul reduce speranta de viata datorita riscului de complicatii macro si microvasculare cronice. Incidenta si progresia acestora poate fi redusa prin controlul glicemic strict si al factorilor de risc cardiovasculari modificabili.

Screeningul la intervale regulate pentru complicatii este esential.

..

Pentru programari la medicul diabetolog sunati la 031-9443 sau completati formularul de programari si va sunam noi.