DIABET ZAHARAT TIP 2, PREVENȚIE SAU AMÂNARE

diabetDIABET ZAHARAT TIP 2, PREVENȚIE SAU AMÂNARE

Prediabetul este definit ca o creștere a glicemiei a jeun (de dimineață) cuprinsă în intervalul 100 – 125 mg/dl și / sau modificări ale valorilor glicemice în timpul TTGO (testul de toleranță la glucoză) și / sau modificări ale valorilor hemoglobinei glicozilate.

Prediabetul este asociat cu risc cardiovascular crescut, iar pentru a reduce acest risc se recomandă evaluarea și tratarea factorilor de risc modificabili:
– hipercolesterolemie
– hipertrigliceridemie
– hipertensiunea arterială
– fumatul
– sedentarismul
– stresul
– excesul ponderal

Evolutia naturală a prediabetului spre diabet zaharat tip 2 poate fi întârziată sau oprită prin intervenția în stilul de viață la care putem asocia terapie medicamentoasă.

Diabet zaharat. MODIFICAREA STILULUI DE VIAȚĂ PRESUPUNE:

– Reducerea în greutate în cazul persoanelor supraponderale. Se recomandă un deficit ponderal de aproximativ 7-10 % din greutatea inițială în primele 6 luni sau mentinerea unei greutăți optime. Deficitul ponderal se poate obține prin reducerea numărului de calorii consumate pe zi (un deficit de 500-1000 kcal) și prin reducerea procentului de grăsimi din alimentație (evitarea grăsimilor saturate – carne grasă, lactate grase, ulei de cocos, ulei de palmier)

– Efort fizic zilnic de intensitate moderată, echivalent a 150 de minute pe săptămână (mers rapid, înot, grădinărit)

– Obiceiuri alimentare sănătoase:

– Creșterea cantității și a varietății de legume, verdețuri, fructe consumate, proaspete sau congelate
– Consumul moderat de cereale integrale sub formă de pâine integrală, fulgi de ovăz, orz, secară, paste integrale, orez brun
– Consumul moderat de proteine din surse sănătoase (leguminoase – fasole, linte -, ouă, peste, pui, curcan, nuci și semințe)
– Consumul moderat de lactate fermentate – iaurt și brânză – 3 porții pe zi (1 porție – 200ml lapte / 170ml iaurt / 30g brânză)

– Alegerea unor gustări sănătoase (fructe, nuci, semințe neprocesate termic)
– Este încurajat consumul de apă plată, ceaiuri, cafea, fiind descurajat consumul de smoothie-uri, sucuri naturale, băuturi carbogazoase cu adaos de zahar
– Reducerea consumului de carne roșie și procesată (mezeluri, carne porc, vită, oaie)
– Reducerea cantității de alcool consumate
– Reducerea cantității de alimente procesate și rafinate consumate (fast-food, dulciuri, chips-uri, batoane cu cereale) și a grasimilor trans (margarină, alimente prăjite)

– O varietate de regimuri alimentare par a fi potrivite pentru persoanele cu prediabet, dintre care amintim: dieta mediteraneană, dieta DASH, dieta vegetariană, dieta hipoglucidică, toate fiind asociate cu o scadere a riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2, având în comun câteva principii de bază – consumul crescut de legume, verdețuri, fructe, leguminoase, cereale integrale, nuci și redus de alimente procesate și rafinate

– Calitatea și durata somnului

– Combaterea stresului, menținerea unei stări psihologice de bine poate ajuta atât în creșterea calității vieții, cât și în atingerea țintelor propuse.

Intervenția farmacologică se recomadă persoanelor care au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, fiind în totdeauna recomandată împreuna cu optimizarea stilului de viață.

 

Articol semnat de Dr. GÂRBOAN Laura – Florentina, Medic Specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE