Diabet zaharat, una dintre cele mai frecvente boli cronice

Diabet zaharatDiabet zaharat, una dintre cele mai frecvente boli cronice

Dr. CANARACHE Ruxandra, Medic Specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice

În epoca modernă, diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli cronice întalnite. Cu toate că există dovezi că poate fi prevenit prin abordarea unui stil de viață cât mai sanatos, actualmente ne confruntăm cu o adevărată pandemie care se amplifică de la an la an. Conform statisticilor din 2021, la nivel global 1 din 10 persoane trăia cu diabet și se estima că până în 2030, 643 milioane de persoane vor avea diabet.

Din păcate, în ciuda tuturor informațiilor disponibile și a tratamentelor existente, sunt încă multe mituri despre diabet, tratamentul și complicațiile lui pe care le aud zilnic în cabinet și mi-am propus în acest articol să demontez câteva.

Așadar, cele mai frecvente mituri și preconcepții despre diabet sunt acestea:

Cauza diabetului o reprezintă „dulciurile”.

Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple. Pe de o parte, cauzele diabetului sunt multiple și acționează ca un puzzle, fiind nevoie de toți factorii de risc pentru a se declanșa boala, pe de altă parte, în funcție de tipul de diabet despre care discutăm, cauzele pot fi diferite.

Astfel, diabetul de tip 1 este o boală autoimună, care nu poate fi prevenită, și care apare datorită unei combinații între factori genetici și diversi declanșatori din mediu (cum ar fi de exemplu o infecție virală).

Diabetul de tip 2, pe de alta parte, este cauza unui cumul de factori, precum insulinorezistența, la care contribuie obezitatea și supraponderea, varsta (cu cât avansăm în vârstă, cu atât crește șansa de a face diabet), etnia (unele grupe populaționale sunt mai predispuse la diabet decât altele) și antecedentele familial (membri ai familiei cu diabet vor transmite mai departe această predispoziție). De asemenea, prezența bolii cardiovasculare, a hipertensiunii sau a dislipidemiei, prezența unor boli asociate cu insulinorezistența (sindromul ovarelor polichistce la femei) contribuie la  creșterea șanselor de a avea diabet zaharat tip 2.

Există și alte tipuri de diabet care apar din cauza unor modificări genetice, precum diabetul MODY sau diabetul gestațional, care apare de obicei în trimestrul al doilea de sarcină, în contextul unei insulinorezistențe fiziologice în timpul sarcinii. Alți factori de risc asociați cu diabetul zaharat gestational sunt vârsta înaintată, supraponderea si obezitatea, antecedentele de diabet zaharat gestational la sarcinile anterioare, istoric familial de diabet, prezența sindromului de ovare polichistice, fumatul și prezenta in istoric a unei nașteri cu făt mort sau o sarcină soldată cu nasterea unui copil cu anomalii congenitale.

Am nevoie de insulină, înseamnă că am dat greș!

Nu neapărat. Terapia cu insulină este foarte utilă pentru controlul glicemiilor dacă este bine condusă și în multe situatții poate fi singura opțiune terapeutică. Desigur, pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1 este esențială pentru supraviețuire.

Acestea fiind zise, există situații în care insulina este doar temporară: diabet zaharat gestational; diabet zaharat tip 2 nou diagnosticat, cu glicemii foarte mari, ce depășesc 200-300 mg/dl și pentru care terapia temporară cu insulină ajuta la echilibrarea profilului glicemic, urmând ca ulterior să se treacă pe terapie antidiabetică orală; intervenții chirurgicale ce necesită internare in spital, concomitent cu contraindicațiile terapiei orale.

În plus, pentru că diabetul este o boală cronică ce evoluează, pacientul este predispus să ajungă la un moment dat în situatia în care trei medicamente să nu mai facă față la controlul glicemiilor și insulina să fie singura opțiune rămasă.

În orice caz, nu este o problemă de străduinta a pacientului, ci o necesitate cerută de boală, în funcție de caz.

Diabet zaharat gestațional e permanent?

Nu. Este o afecțiune tranzitorie ce dispare o dată cu terminarea sarcinii. Este indicat totuși ca la 4-12 săptămâni postpartum pacienta să efectueze un test de toleranță orală la glucoza cu 75 g glucoza (TTGO 75g) pentru a verifica răspunsul pancreasului la ingestia de glucoză.

Diabetul se vindecă?

Fiind o boala cronică, din păcate rămâne permanentă. Dar se vorbește din ce in ce mai mult despre remisiune, o stare în care glicemiile sunt normale, Hba1c (hemoglobina glicozilata-media glicemiilor pe 3 luni) este normală, practic orice test pentru diagnosticarea bolii este normal. Remisiunea poate fi obținută printr-un stil de viață sănătos, scăderea ponderală optimă, renunțarea la fumat sau consumul de alcool, implenetarea unui stil de viață activ, cu orice formă de mișcare dorită de pacient. Din păcate, remisiunea nu este permanentă, dar cu cât starea ei se prelungește, cu atât beneficiile sunt mai mari pentru pacienți.

Care sunt până la urma glicemiile care pun diagnosticul?

Mulți dintre pacienții care vin la cabinet povestesc că multa vreme au avut glicemii modificate înainte de diagnostic, dar pentru că se încadrau în limitele de pe foaia de la laborator, nu le-au luat în calcul. Doresc pe această cale să lămuresc niște cifre orientative:

– glicemiile a jeun (dimineata pe nemâncate, în urma unui post de minim 8 ore) normale nu depășesc valoarea de 99 mg/dl
– glicemiile a jeun între 100 si 125 mg/dl se încadrează la prediabet
– glicemiile a jeun >126 mg/dl pun diagnosticul de diabet zaharat.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate sau investigații  amănunțite vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau puteți să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE