Ce este dermatita de contact alergică?
Este o forma de dermatită/eczemă care este declanșată de contactul tegumentului cu anumiți alergeni. Aceștia provoacă o reacție de hipersensibilizare întârziată. Factorii externi care vin în contact cu pielea şi care pot induce sensibilizarea sunt diverşi:
– substanţe chimice conţinute în diverse produse: cosmetice, coloranţi, obiecte metalice din crom, nichel, cobalt, din cauciuc, răşini (epoxi, formaldehidă), conservanţi (benzoaţi), pesticide, ciment (crom, cobalt), săpunuri;
– alergeni vegetali;
– medicamente (neomicină, balsam de Peru, anestezice locale, antiinflamatorii topice).
La persoanele susceptibile, aceşti alergeni de contact pot produce prurit (mâncărime), eritem (înroșirea pielii) şi vezicule/bule, manifestări tipice dermatitei de contact alergică.
Cine poate dezvolta dermatita de contact alergică?
– femeile sunt mai predispuse decât bărbații, prin expunerea mai frecventă la metale neprețioase, cum ar fi nichelul, conținut în multe bijuterii, dar și alți alergeni – acrilații utilizați în produsele cosmetice pentru unghii ți gene false
– diverse profesii sunt mai predispuse: persoanele care lucrează în cosmetică, muncitorii care vin în contact cu metale, zidarii, pictorii, angajații din domeniul sănătății, cei care lucrează în florării etc.
Cum arată dermatita de contact alergică
La debut, în faza acută, pielea devine roşie, pruriginoasă, edematoasă (se umflă), se produc vezicule sau chiar bule, care se rup ducând la apariţia crustelor şi a scuamelor.
Expunerea cronică (prelungită) la anumiţi alergeni produce îngroşarea pielii, eritem şi descuamare. Cu timpul, pielea poate deveni mai închisă la culoare.
Dermatita de contact alergică poate fi greu de diferenţiat de alte erupţii asemănătoare, dar produse de alte cauze cum ar fi alte tipuri de dermatită – dermatita iritativă, infecții cutanate fungice etc.
Medicul alergolog vă recomandă investigațiile necesare diferențierii acestora.
Depistarea cauzei
Medicul alergolog va analiza produsele cu care pielea vine în contact zi de zi, atât la serviciu, cât şi acasă, cu scopul de a identifica alergenul. Majoritatea dermatitelor de contact sunt diagnosticate în funcţie de localizarea şi distribuţia erupţiei.
În situaţiile în care cauza nu poate fi identificată din istoricul pacientului şi din examenul clinic, medicul alergolog va efectua teste cutanate alergologice – teste patch. Aceste teste se efectueaza prin aplicarea pe piele a unor mici cantități din substanțe cu concentrații standardizate (alergeni), cu ajutorul unor camere speciale. Testele se îndepărtează dupa 48 de ore, iar rezultatele vor fi interpretate de către medicul alergolog la 48 și 72 de ore de la aplicare. Deseori expunerea la alergenii de contact este profesională.
Pentru dezvoltarea unei dermatite alergice de contact sunt necesare două faze: de sensibilizare şi de declanşare. De aceea, este necesar un interval mai lung de timp şi contacte repetate cu alergenul pentru declanşarea eczemei și din acest motiv citirea rezultatelor testelor patch se face la 48 si 72 de ore.
Tratamentul și prognosticul afecțiunii vor fi discutate împreună cu medicul alergolog.
Articol semnat de Dr. LUȚUC Raluca Silvia, Medic Specialist Alergologie și Imunologie, Medic Specialist Dermato-Venerologie în cadrul Clinicilor Memormed.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed