De ce se pun picături oftalmologice în timpul consultației?

Picaturi oftalmologiceDe ce se pun picături oftalmologice în timpul consultației, la copii și tineri?

Articol semnat de Dr. MIHĂLCUȚ Anca Carina, Medic Specialist Oftalmologie

Refracția cu cicloplegie este standardul de aur pentru determinarea erorilor de refracție la copii și tineri și se realizează prin utilizarea agenților farmacologici care paralizează temporar mușchiul ciliar.

Acomodarea activă la copii și tineri este sursa primară de eroare în măsurători, iar multe studii în populația pediatrică au arătat că lipsa cicloplegiei poate duce la o supraestimare a miopiei și o subestimare a hipermetropiei.

Aceste picături (agenții cicloplegici) acționează prin inhibarea acțiunii acetilcolinei la receptorii muscarinici din mușchiul ciliar și iris, ducând la cicloplegie și, respectiv, midriază (pupilă mare sau „ochi de pisică”).

Substanțele folosite diferă în ceea ce privește debutul lor de acțiune, timpul până la cicloplegia efectivă și durata de acțiune. Cicloplegia eficientă este influențată de culoarea irisului, pacienții cu o culoare mai deschisă a irisului se dilată și obțin cicloplegie mai rapid decât pacienții cu iris de culoare mai închisă.

Cum se realizează cicloplegia (picături oftalmologice)?

Se instilează câte o picătură de substanță farmacologică în fiecare ochi de 2 ori la interval de 5-10 minute, ulterior așteptăm să își facă efectul 30-40 de minute. Există cazuri cazuri în care este necesar un timp mai lung pentru a obține efectul dorit sau chiar să fie necesară o picătură în plus.

Câteva motive pentru care alegem sa punem picături oftalmologice pentru cicloplegie:

1. La copiii mai mari și adulții tineri, refracția cicloplegică poate confirma diagnosticul de spasm acomodativ, care este o creștere constantă sau intermitentă, involuntară a contracției ciliare. Pacienții cu hipermetropie mica se pot prezenta ca miopi în timpul examinării; această așa-numită pseudomiopie poate fi identificată prin evaluarea cicloplegică.

2. Hipermetropia (medie sau mare) necorectată poate duce la esotropie acomodativă (deviatia unui ochi spre nas)  sau ambliopie (ochi leneș). În cazuri de esotropie realizăm cicloplegie pentru a stabili dacă există componentă acomodativă și se poate corecta cu ajutorul unor ochelari sau necesită tratament chirurgical.

3. Anizometropia este un factor de risc ambliogen foarte puternic. Diferența de peste +1,00 ds între cei doi ochi poate pune un copil în pericol de a dezvolta amblopie anizometropica. Nu este surprinzător să găsim o diferență mult mai mare de eroare de refracție între cei doi ochi după cicloplegie.

4. Obosala în timpul activităților la aproape. În cazul în care copii sau adulți tineri se plâng de dureri de cap la locul de muncă și astenopie, este indicată refracția cicloplegică.

5. Uneori este necesară instilarea picăturilor pentru dilatarea pupilelor și vizualizarea retinei cu mai multă acuretețe.

Voi ați fost cu copiii în ultimul an la oftalmolog? Dacă nu, va aștept cu drag!

 

Bibliografie
  1. Michaels DD: Accommodation: Clinical aspects. In Smith RE (ed): Focal Points 1987: Clinical Modules for Ophthalmologists 5, Module 1:1. San Francisco: American Academy of Ophthalmology, 1987.
  2. Mimouni M, Zoller L, Horowitz J, Wygnanski-Jaffe T, Morad Y, Mezer E. Cycloplegic auto refraction in young adults: is it mandatory? Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2016 Feb; 254(2):395-8. doi: 10.1007/s00417-015-3246-1. Epub 2015 Dec 21.
  3. Top 5 Reasons to Perform Cycloplegic Refraction (visiontherapycalgary.com)

 

Articol semnat de Dr. MIHĂLCUȚ Anca Carina, Medic Specialist Oftalmologie în cadrul Clinicilor MEMORMED. Doamna Doctor oferă consultații pentru adulți și copii.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE