Un articol de dr. Mihai-Viorel Zamfir, Medic Specialist Psihiatrie
Pandemia COVID-19 ne afectează pe toți, de la restricțiile în viața cotidiană până la impactul negativ asupra locurilor de muncă și asupra economiei. Știrile zilnice legate de numărul de cazuri noi, numărul de paturi de ATI ocupate, decese etc. ne asaltează zilnic.
Toatea acestea constituie un stres cronic. Ca să facem față stresului este bine să nu uităm că în afară de pandemia COVID-19 mai există și alte lucruri importante pentru fiecare dintre noi: familia, prietenii, pasiunile noastre, să ascultăm muzică, plimbări în natură… și fiecare își poate face propria listă. Dacă reușim să ne gândim la aceste lucruri și să le facem simțite în viața noastră de zi cu zi înseamnă că reușim să facem față stresului legat de pandemia COVID-19.
În situația în care stresul ne depășeste pot apărea stări de neliniște, teamă, tristețe, probleme de concentrare sau oboseală cronică – semne de burn-out. Dacă aveți astfel de probleme, poate ar fi o idee să luați legătura cu un psiholog, cu medicul de familie sau un psihiatru, pentru a discuta despre consecințele stresului și despre cum putem să îi facem față mai bine.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății Mentale, împreună cu colectivul MEMORMED vă doresc să aveți o stare de bine și lipsită de griji!