CT (Tomografia Computerizată) post-COVID – Recomandări/riscuri

CTCT (Tomografia Computerizată) post-COVID – Recomandări/riscuri

Tomografia computerizată este o procedură de examinare a toracelui, utilizând razele X, care este superioară radiografiei pulmonare. Sensibilitatea diagnosticului CT de afectare pulmonară în cadrul infecției SARS-CoV-2 este de până la 97-98% față de sensibilitatea de 60-70% în cazul radiografiei pulmonare. Astfel, medicul dumneavoastră poate avea o imagine clară a gradului de afectare pulmonară și poate  recomanda un tratament cât mai eficient pentru afecțiunea dvs. și pentru a preveni eventualele sechele pulmonare post COVID-19.

În cadrul examenului radiologic standard pot fi omise leziuni de dimensiuni mici și de asemenea subevaluate leziunile existente la nivelul țesutului pulmonar (modificări interstițiale discrete). Mai mult,  radiografia nu permite evaluarea vasculară, aceasta fiind posibilă prin computer tomograf cu substanță de contrast.

Tomografia computerizată nu este dureroasă, are o acurateţe mare de diagnosticare a afecțiunilor pulmonare, precum  și a celor  cerebrale, abdominale, mediastinale, oculare etc., putând fi realizată și la pacienții cu contraindicație de RMN sau claustrofobie.

Important – examinarea CT nativ (fără substanță de contrast) nu are contraindicații. Trebuie însă  recomandat de către medicul specialist.

Contraindicațiile examinării CT cu substanță de contrast se referă la contraindicațiile utilizării substanței de contrast. În cazul în care se recomandă examinare cu substanță de contrast, riscurile sunt, în principal, legate de o eventuală alergie la materialul de contrast iodat. Dacă vă știți alergic, este bine să fiți evaluat anterior de un medic alergolog pentru a îndepărta orice risc legat de eventualele efecte adverse secundare administrării substanței de contrast.

INDICAȚII CT

Conform recomandărilor internaționale, computerul tomograf este indicat la pacienții cu infecții SARS-CoV-2 în următoarele situații:

  • celor confirmați COVID-19 cu simptome respiratorii moderate până la severe
  • celor confirmați COVID-19 cu simptome ușoare la care statusul respirator se agravează sau în cazul pacienților cu simptome ușoare, dar cu factori de risc, comorbidități și potențial de agravare a bolii
  • pacienților confirmați COVID-19 cu simptome ușoare și medii, dar cu examenul clinic și teste de laborator anormale
  • pacienți cu simptome respiratorii și context epidemiologic, dar test COVID-19 negativ
  • pacienți cu disfuncție respiratorie reziduală/hipoxemie post COVID-19.

Nu se recomandă computer tomograf la toți pacienții COVID-19 pozitivi, la cerința pacientului, fără justificare medicală  sau la contacții asimptomatici cu pacient COVID-19 pozitiv.

Articol semnat de Dr. Cojocaru Felicia Florentina, medic specialist Pneumolog în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE