Contracțiile uterine apărute pe parcursul sarcinii

Contracțiile uterineContracțiile uterine apărute pe parcursul sarcinii

Dr. STELEA Irina, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie. Competențe în Ecografie Ginecologică și Obstetricală, Colposcopie.

CONTRACȚIILE UTERINE NORMALE, care apar fiziologic în timpul sarcinii, sunt de două tipuri:

– Contracțiile Braxton Hicks sunt sporadice și pot fi simțite de către femeia gravidă în toată perioada sarcinii sau deloc. Ele pot începe să se producă în a șasea saptămână de sarcină, dar, cel mai frecvent, sunt resimțite de majoritatea femeilor cam de la mijlocul sarcinii.

Spre deosebire de contracțiile din travaliu, aceste contracții nu sunt dureroase sau nu sunt atât de puternice, pragul durerii fiind diferit de la o persoană la alta. Unele femei gravide nu simt deloc aceste contracții, deși acestea există. Acestea apar în mod frecvent după-amiaza sau seara.

Aceste contracții sunt resimțite de către femeia gravidă precum o încordare a mușchilor uterului, la intervale neregulate de timp sau ca o senzație de „stoarcere” în abdomenul inferior, senzație care dispare când femeia își schimbă poziția corpului  sau începe să se deplaseze.

În cazul în care contracțiile sunt nedureroase, pentru a le putea simți, femeia gravidă poate să așeze palma pe abdomen la nivelul uterului, fără să miște mâna pentru o scurtă perioadă; se va simți, în acest fel, contracția, ca o modificare a formei și consistenței abdomenului, acesta întărindu-se sau se poate mări diametrul antero-posterior.

CONTRACTIILE DIN TIMPUL TRAVALIULUI, anunță nașterea. Acest tip de contracții, spre deosebire de contracțiile normale din timpul sarcinii, au urmatoarele caracteristici: apar la intervale regulate de timp; devin din ce în ce mai dureroase, pe măsură ce se apropie momentul nașterii; durează mai mult timp (între 30-70 secunde).

Dacă acest din urmă tip de contracții apare  înainte de termen (înainte de vârsta gestațională de 37 săptămâni), gravida trebuie să se prezinte de urgență la spital, deoarece în acest caz, ele pot anunța o naștere prematură sau un avort și trebuie luate de urgență măsurile necesare menținerii în continuare a sarcinii, în condiții de spitalizare.

 

Contracțiile uterine, riscul apariției înainte de termen

 

Contracțiile uterine care apar înaintea împlinirii vârstei gestaționale de 37 săptămâni reprezintă o amenințare de naștere prematură, numai în contextul în care:

– apar mai des de patru ori într-o oră;
– sunt însoțite de senzație de presiune în zona pelvisului, dureri în zona inferioară a spatelui, sângerări vaginale;
– încetinirea mișcărilor fetale (dacă au loc mai puțin de zece mișcări fetale într-un interval de două ore).

În aceste situații, femeia gravidă trebuie să se prezinte de urgență la spital, unde medicul va evalua contracțiile, în jurul abdomenului femeii gravide se vor monta niște centuri special, elastic, sensibile la presiune.

De asemenea, se efectuează ecografia transvaginală, pentru măsurarea lungimii colului uterin. În mod normal, colul uterin măsoară aproximativ 4 cm lungime, acesta se scurtează când anunță nașterea prematură.

O altă investigație care se poate efectua în vederea stabilirii riscului de naștere prematură, este reprezentată de detectarea fibronectinei fetale în secreția vaginală, prin analiza în laborator a secreției vaginale. Este știut faptul că, dacă testul este negativ, există un risc mai mic de 1% de a se declanșa travaliul în următoarele două săptămâni.

Factorii favorizanți ai apariției contracțiilor uterine sunt: stresul, deshidratarea, vezica urinară plină (negolită când există nevoie imperioasă), de unde se poate trage concluzia că un stil de viață sănătos ar putea preveni apariția contracțiilor uterine.

 

Articol semnat de Dr. STELEA Irina, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie. Competențe în Ecografie Ginecologică și Obstetricală, Colposcopie.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE