Consult ginecologic, la adolescente

Consult ginecologic

Consult ginecologic, la adolescente

Este recomandabil ca primul consult ginecologic la adolescente să fie făcut cât mai curând după apariția menarhei, aceasta însemnând debutul menstruației.  Cel mai bun moment pentru prima vizită la medicul ginecolog este atunci când nu ai probleme medicale.

Debutul menarhei, adică începerea sângerării pe cale vaginală, este semnul de bază al modificărilor produse în organismul feminin. Toate schimbările ce au loc, vor transforma fetița în domnișoară și consultul de rutină în această perioadă este esențial.

Prima vizită la medicul ginecolog nu necesită neapărat o consultație fizică pe masa ginecologică.  Dacă se face în lipsa unor simptome, scopul este să prevină apariția unor probleme și nu doar în sfera genitală.

Primul contact cu medicul ginecolog, creează condiții pentru stabilirea unei relații de încredere. În cadrul unui consult ginecologic la adolescente se vor oferi informații necesare pentru întelegerea propriilor transformări. De asemenea, la ce trebuie să fii atentă pentru a monitoriza evoluția fiziologică a acestor transformări. Toate aceste informații oferă o altă siguranță în propriul corp.

Totodată, se vor discuta și toate aspectele legate de această perioadă, începând de la igiena intimă și la ce trebuie sa fii atentă, ca să se prevină apariția unor probleme. O domnișoara poate pune toate întrebările la care nu a primit raspunsuri din alte surse până în acel moment sau au rămas aspecte neclare.

Părinți, pregătiți-vă fiica pentru o etapă importantă din viața ei de femeie. Purtați o discuție liniștită despre necesitatea vizitei ginecologice înainte de primul ei consult. E posibil ca fiica să evite discuțiile despre intimitatea ei. Fiți înțelegătoare sau înțelegător dacă sunteți părinte singur și explicați-i că acest lucru o va ajuta să evite situații neplăcute.

Situații pentru care se recomandă consult ginecologic la adolescente

În această perioadă, cele mai frecvente cauze pentru care se solicită consultul ginecologic sunt problemele legate de menstră și alte simptome datorate modificărilor hormonale:

– cicluri menstruale neregulate;
– crampe menstruale;
– dureri ale abdomenului inferior, uneori asociate cu alte simptome ce impiedică activitățile zilnice;
– sângerare anormală (prezența sângerării între menstre);
– sângerare abundentă (necesitatea de a schimba tampoanele la 2 ore).

Mai rar, apar și alte probleme de ordin ginecologic înainte de începerea vieții sexuale cum sunt:

– secrețiile vaginale anormale;
– discomfort și alte simptome în zona intimă;
– modificări la nivelul sânilor.

În perioada adolescenței apare și curiozitatea pentru tot ce înseamnă relațiile cu sexul opus. Apare interesul și datorită apariției libidoului, acea dorință de satisfacere a instinctului sexual. Unele adolescente își încep chiar viața sexuală.

Un consult ginecologic înainte de începerea vieții sexuale oferă informații esențiale pentru a avea o experiență plăcută, în condiții sigure pentru sănătatea adolescentei.

 

Articol semnat de Dr. Natalia Caisîn, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie. Compentență în Colposcopie, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Histerectomie, Ultasonografie Obstetricală și Ginecologică, tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată. Oferă consultații de GINECOLOGIE INFANTILĂ (copii peste 3 luni), în cadrul Memormed. (https://natallife.ro/blog/)

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE