Colaborarea multidisciplinară – succesul actului medical

Colaborarea multidisciplinaraColaborarea multidisciplinară – succesul actului medical

Succesul actului medical depinde de o abordare în echipă pentru beneficiul pacientului. Colaborarea multidisciplinară are un rol cheie în diagnosticarea și tratarea bolii oncologice, în scăderea mortalității și morbidității, în creșterea calității vieții pacientului.

Tumorile mamare reprezintă diverse aspecte ale patologiei în care diagnosticul și atitudinea terapeutică implică un mare grad de responsabilitate medicală.

În țara noastră, 2/3 dintre pacienți se prezintă la medic în stadiile III și IV ale cancerului, situație care poate fi explicată pe de o parte prin educaţia oncologică insuficientă a populaţiei, iar pe de altă parte prin neaplicarea timpurii a măsurilor de depistare a acestei boli, așa cum sunt prevăzute în toate programele de prevenire a  cancerului din întreaga lume.

Cancerul de sân poate metastaza prin căile limfatice și sanguine, cel mai frecvent la plămâni, os, ficat, creier, suprarenale, ovar, piele. Toate cancerele sistemice pot metastaza intracranian și la oasele craniene.

Metastazele cerebrale reprezintă o problemă majoră în neurochirurgie din cauza proceselor expansive intracraniene, cât și din cauza problemelor diagnostice și terapeutice pe care le ridică.

Urgențele neuro-oncologice reprezintă tulburări care apar frecvent la pacienții cu tumori cerebrale si alte tipuri de cancer. Ele sunt cel mai adesea cauzate de efectele directe ale tumorii asupra sistemului nervos, dar pot apărea ca urmare a tratamentului, a infecției, a tulburărilor metabolice, a efectelor secundare ale medicamentelor și a altor mecanisme.

În funcție de tip, localizare și complicații asociate, prezentarea și managementul tumorii pot varia foarte mult. Astfel, metastazele cerebrale sunt de departe cea mai frecventă cauză a tumorilor cerebrale în rândul populației.

În general, metastazele cerebrale formează o masă circumscrisă, de obicei solidă sau în formă de inel (chistică). Adesea, la examenul imagistic este vizibil doar un edem, însă la administrarea substanței de contrast se vor evidenţia mici noduli tumorali.

Majoritatea pacienților prezintă dureri de cap, modificări comportamentale și deficite neurologice focale, cum ar fi slăbiciune, amorțeală, instabilitate de mers, simptome vizuale, convulsii, hemoragie intracraniană.

Colaborarea multidisciplinară este cheia succesului în înțelegerea complexității patologice

Pentru vindecarea pacientului, medicii iau în considerare mai mulți factori, inclusiv starea de performanță, vârsta, extinderea cancerului primar și boala extracraniană. O abordare în echipă a pacientului este cheia succesului în înțelegerea complexității patologice și realizarea planului de tratament.

Concluzii. Succesul actului medical depinde de o abordare în echipă. Aceasta joacă un rol esențial în diagnosticarea și tratarea bolii, scăzând mortalitatea și morbiditatea, pentru creșterea calității vieții pacientului. O echipă formată din neurolog, neurochirurg, radiolog,anatomopatolog, radioterapeut, oncolog, anestezist este cheia succesului, pacientul având nevoie de părerea fiecărui medic în parte.

 

Articol semnat de Dr. Mariana-Alis Neagoe, Medic Primar Neurologie în cadrul Clinicilor Memormed, Asistent Universitar, Doctor în Științe Medicale.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE