Ciclu menstrual. Cum știi că este normal?
Ce trebuie să știți pentru a stabili dacă aveți ciclul menstrual normal și regulat și dacă aveți o menstră fiziologică.
Un ciclu menstrual este mai mult decât credem, este un ritm intim biologic și psihologic, un privilegiu al femeii sănătoase. Pentru femei, un ciclu menstrual normal și regulat, reprezintă armonie. Este un ritm foarte sensibil la factori externi și interni. Poate fi considerat un sistem de călăuzire, este influențat de stres, emoții, toate trăirile inconștiente, nevoile afective, experiențele dureroase din trecut și prezent.
Cand vă pregătiți pentru o consultație la medicul ginecolog, vă recomand să fiți pregătite să răspundeți la câteva întrebări esențiale: „Când a fost ultima menstră? Menstra vine regulat și câte zile durează? Ciclul menstrual de câte zile este?”.
Aparent sunt întrebări simple, însă majoritatea pacientelor încurcă ce anume este ciclul menstrual, menstra/menstruația.
Menstra fiziologică
Menstra sau menstruația, reprezintă perioada în care are loc eliminarea „sângelui” menstrual.
– Durata acestei perioade poate fi de la 2 la 7 zile; (Conform FIGO poate fi 0 – 8 zile; se consideră menstră chiar dacă a durat mai puțin de jumătate de zi.) Toate acestea însă trebuie corelate în context clinic și comparate cu menstrele anterioare.
– Cantitativ, se consideră normală o sângerare în medie de 30-40 ml (până la 60ml).
Ciclu menstrual
Ciclul menstrual (CM) reprezintă intervalul de timp în care au loc o serie de fenomene hormonale, prezente la femei în perioada fertilă și exprimate prin schimbări fiziologice evidente clinic și paraclinic. Acest interval este împărțit în 3 perioade, numite faze ale ciclului menstrual.
Fazele unui ciclu menstrual
1. FAZA FOLICULARĂ
– are loc selectarea și creșterea foliculului dominant și sunt modificări sub influența estrogenilor;
2. FAZA OVULATORIE
– caracterizată prin modificări ce determină ovulația, adică eliberarea ovulului din foliculul maturizat;
3. FAZA LUTEALĂ
– în această perioadă are loc pregătirea sub influența progesteronului pentru instalarea sarcinii.
Dacă în 24 de ore după ovulație, ovulul nu este fecundat și nu se instalează o sarcină, după 14 zile de la ovulație, ciclul hormonal se reia și apare menstruația.
Caracteristicele unui ciclu menstrual
– Prima zi a ciclului menstrual este prima zi a menstruației (sângerării).
– Ultima zi a CM este ultima zi fără sângerare, anterior următoarei menstre.
– Durata CM = 24 – 38 zile; doar 10-15% din cicluri durează exact 28 zile, se consideră ca o durată normală a unui ciclu ovulator este de 21 până la 35 zile.
– CM poate varia ca durată de la o lună la alta; variația de 7- maximum 9 zile, este considerată normală.
Multe persoane tind să creadă că au un CM neregulat, având explicația că „uneori e la sfîrșitul lunii, alteori la începutul lunii”.
Observați dacă sângerarea a început pe 01.03, iar urmatoarea pe 30.03, (începutul și sfârșitul lunii), durata CM este de 30 de zile, adică o durată normală. Aceste 30 de zile pot însă varia: de exemplu, 3 luni să fie de 30 de zile, iar următoarele 2 luni – 26 zile, aceasta e o variație normală. În acest caz CM este regulat.
Dacă ați citit informațiile până aici, puteți ușor să vă caracterizați menstruația proprie și dacă este normală sau nu.
Calculând corect durata ciclului menstrual, veți înțelege dacă este regulat sau nu.
Acum veți putea răspunde corect la toate întrebările obișnuite referitor la ciclul menstrual.
Articol semnat de Dr. Natalia Caisîn, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie. Compentență în Colposcopie, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Histerectomie, Ultasonografie Obstetricală și Ginecologică, tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată. Oferă consultații de GINECOLOGIE INFANTILĂ (copii peste 3 luni), în cadrul Memormed.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed