Ce trebuie sa stim despre Hemoroizi?

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii reprezinta dilatatia varicoasa a plexurilor venoase din submucoasa anorectala, individualizata in doua portiuni, superioara sau interna si inferioara sau externa. Din acest punct de vedere, hemoroizii se impart in:
a) hemoroizi interni, dezvoltati din plexul rectal superior
b) hemoroizi externi, dezvoltati din plexul rectal inferior

Cum apar si cum se manifesta hemoroizii?    

Boala apare mai frecvent intre 30 si 60 de ani fiind determinata de staza sau hipertensiunea venoasa pelviana, combinata cu modificarile peretilor venosi din plexurile rectale (boli de colagen care in afara de hemoroizi pot da si varice hidrostatice, hernii, picior plat, etc.)
Simptomele hemoroizilor includ: rectoragiile (aparute in timpul sau dupa scaun), pruritul anal (mancarime in zona anala), jena la defecatie, secretiile sero-muco-purulente, prolaps si durerea.

Clasificarea hemoroizilor

hemoroizi

Gradul 1 – produc sangerari fara durere la scaun, nu se vizualizeaza
Gradul 2 – hemoroizii ies prin canalul anal in timpul scaunului, dar se reduc spontan
Gradul 3 – hemoroizii ies prin canalul anal in timpul scaunului, dar se reduc numai manual (se introduc cu mana inapoi)
Gradul 4 – prolapsul hemoroidal (nu mai pot fi introdusi inapoi in canalul anal)

Cum se trateaza hemoroizii?

Tratamentul este complex si combina tratamentul conservator, laser si scleroterapia, aplicarea de ligaturi elastice cu metodele chirurgicale clasice. Tratamentul conservator consta in regim igienodietetic (sporirea consumului de alimente bogate in fibre), tratament medicamentos (creme sau supozitoare), in cazul hemoroizilor grad 1.
Tratamentul chirurgical reprezinta solutia radicala corecta in cazul pacientilor cu hemoroizi, la care metodele conservatoare traditionale au esuat, iar indicatia tratamentului chirurgical se impune. Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie locala, rahianestezie sau anaestezie generala, si este de mai multe tipuri:
1. ligatura – excizia pachetelor hemoroidale (procedeu Milligan-Morgan)
2. hemoroidectomia submucoasa (procedeu Park)
3. hemoroidectomia inchisa (procedeu Ferguson)
4. hemoroidopexia cu stapler (procedeu Longo)
5. procedeul THD (hemoroidectomia Doppler ghidata transanala)
6. scleroterapia, crioterapia, aplicarea de ligaturi elastic
Alte modalitati de interventie chirurgicala sunt:
– fotocoagularea, ligatura cu benzi elastice, scleroterapia
– ligatura, excizia pachetelor hemoroidale (hemoroidectomie) dupa tehnica Milligan-    Morgan (indicata in cazul hemoroizilor prolabati, procidenti, reductibili cu dificultate sau ireductibili)

Daca va confruntati cu oricare dintre simptomele descrise mai sus se impune o vizita la medicul chirurg, care va pune un diagnostic de certitudine si va recomanda schema terapeutica cea mai potrivita.

Un articol de dr. Claudiu Baciu, Medic Primar Chirurgie Generala in cadrul Centrului Medical MEMORMED http://memormed.ro/specialitate/chirurgie-generala/

PROGRAMARE ONLINE