Virusul HPV? Ce trebuie sa stii despre el?

Virusul HPV (papiloma uman) este un virus ce cauzeaza aparitia condiloamelor ( veruci, negi)   atat la femei (col uterin, vagin, vulva, anus, uretra) cat si la barbati (penis, scrot, anus, uretra).

Cum se transmite Virusul HPV  (papiloma uman)?

Cel putin 50 % din oamenii activi sexual vor dobandi HPV la un moment al vietii, fiind printre cele mai frecvente cauze de infectie cu transmitere sexuala din lume.

Virusul HPV se transmite pe cale sexuala, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal) sau contact direct cu persoana infectata.
O alta cale de transmitere demonstrata, este cea verticala de la mama la fat.

Virusul HPV  (papiloma uman) – despre tulpinile cu risc crescut de cancer

HPV reprezinta un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive. Peste 30 din aceste virusuri se transmit pe cale sexuala si sunt clasificate in tipuri “cu risc scazut” si tipuri “cu risc crescut”.

La femei, tipurile de HPV cu risc oncogen crescut (cum ar fi tulpinile 16, 18, 31 si 45) pot determina modificari la nivelul celulelor cervixului care pot fi vazute la testul Babes- Papanicolau. Aceste modificari pot disparea de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, unele dintre aceste modificari pot avansa si pot determina cancerul de col uterin, vulvei, vaginului.

Tipurile HPV “cu risc scazut” ( tulpinile 6 si 11) pot cauza condiloame genitale (vegetatii).
Rareori, condiloamele se pot localiza in gura sau in gat dupa un contact sexual oral cu un partener infectat.

Virusul HPV  (papiloma uman) – semne si simptome

Majoritatea persoanelor nu prezinta niciun semn al infectiei. Infectia cu HPV poate sa dispara spontan prin actiunea imunitatii organismului, fara a cauza probleme de sanatate si fara ca omul sa stie ca a fost infectat.

Manifestarile pot fi variate prin aparitia de:

  • condiloame genitale – sunt leziuni moi, nedureroase, rozalii, ce se prezinta ca o excrescenta crescuta pe piele, de regula in regiunea genitala ( labii, vulva, anus, coapse, regiunea inghinala); pot fi denivelate sau plate, unice sau multiple, mici sau mari, uneori conopidiforme;
  • leziuni precanceroase la nivelului colului uterin – observate la Testul Babes Papanicolau

Virusul HPV  (papiloma uman): analize medicale si investigatii

Atunci cand Testul Babes Papanicolau este anormal se indica efectuarea testarii virale adica determinarea tulpinii de HPV. ( AND-ul HPV)

In functie de rezultatele testarii virale (daca este vorba de un tip de HPV cu risc crescut sau scazut) si al testului Babes –Papanicolau se mai poate indica efectuarea unei colposcopii. Uneori se poate ajunge si la biopsie.

Infectia cu Virusul HPV  (papiloma uman) – evolutie

Evolutia naturala a infectiei cu virus HPV este spre vindecare spontana dar in unele cazuri, mai ales atunci cand infectia este persistenta si exista si o imunitate scazuta, infectia poate progresa spre cancer de col uterin.

Virusul papiloma uman (HPV) – tratamentul condiloamelor genitale

Nu exista un tratament propriu-zis al infectiei genitale cu HPV.

Tratamentele disponibile pentru infectia genitala cu HPV se adreseaza modificarilor de la nivelul tegumentelor si mucoaselor cauzate de infectia HPV, cum ar fi condiloamele.

Condiloamele genitale (vegetatiile) pot fi tratate cu:

  • Crema imiquimod
  • solutie de Podofilox 0.5 %
  • 5-Fluorouracil 5 % crema
  • acid tricloracetic

Alte metode mai rar folosite pot fi:

  • tratament laser
  • criocauterizare

Condiloamele mari care nu raspund la alte terapii pot fi indepartate chirurgical.

Leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin pot necesita interventii excizionale, biopsie, electroexcizii cu ansa diatermica sau conizatie de col uterin. Aceste proceduri se stabilesc in functie de severitatea leziunii de la nivelul colului uterin, si pot fi in scop diagnostic si /sau terapeutic in acelasi timp.

Medicul ginecolog este cel care va stabili conduita terapeutica si modul de supraveghere al femeilor infectate cu HPV la nivelul colului uterin. Medicul ginecolog poate colabora cu medicul dermatolog pentru leziunile de la nivelul tegumentului (regiunea anala, inghinala, vulvara).

Toate metodele terapeutice mentionate pot indeparta leziunile, dar nu elimina virusul din organism. Acesta poate fi eliminat exclusiv prin actiunea sistemului imunitar. Deoarece virusul persista in organism, condiloamele pot sa recidiveze dupa tratament.

Metodele de preventie sunt foarte limitate deoarece virusul se transmite foarte usor.

  • folosirea prezervativului nu impiedica tramsmiterea propriu zisa, dar o poate limita;
  • folosirea vaccinului inainte de debutul vietii sexuale pentru tulpinile 16 si 18.***

***

Un articol de Dr. Ion Alina, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competenta in Colposcopie, Ecografie obstetricala si ginecologica, Planning Familial.

PROGRAMARE ONLINE