Ecografia cardiacă?
Cardiologia are multe modalități de investigare, printre care se numără EKG-ul, Ecografia cardiacă, testele de efort etc. În acest articol vom discuta despre Ecografia cardiacă și implicațiile sale clinice.
Dar, în primul rând, ce este ecograful cardiac?
Ecograful cardiac este un aparat care emite un semnal de ultrasunete care pătrunde în țesutul toracic țintit către inimă, realizându-se o imagine bidimensională care ne poate oferi informații prețioase despre structura, funcțiile și componentele inimii.
Când este nevoie să efectuăm Ecografia cardiacă?
Dacă întrebați un medic cardiolog, răspunsul cel mai sincer ar putea fi, ÎNTOTDEAUNA, din motivele următoare:
A. Este întotdeauna important să se evalueze funcția cardiacă prin vizualizare directă decât prin informații indirecte survenite prin EKG sau examenul cinic.
B. Ecograful cardiac ne permite să evaluăm progresia bolii diagnosticate în antecedente. Și uneori putem stabili indicațiile terapeutice (medicamentoase sau chirurgicale), bazându-se pe Ecografia cardiacă.
Ecografia este o metodă sigură, fără risc de radiații. În plus, se poate efectua la femeile gravide, în orice stadiu de sarcină.
Ce se vede la examinarea ecografică?
Se pot evalua componentele dinamice ale inimii, structura, mărimea mușchiului inimii, viteza fluxului de sânge prin cele patru valve (Mitrala, Tricuspida, Aorta, Pulmonara). Se pot evalua acumulări de lichide în spațiile pericardice sau în cazurile grave se poate estima extensia infarctului miocardic precum și complicațiile grave ale ischemiei miocardice, precum insuficiența cardiacă, ruptura muschiului cardiac sau ruptura valvulară.
Ce este examinarea Doppler?
Doppler este o tehnologie prin care putem estima viteza fluxului sanguin prin diferența de frecvență emisă de particulele în mișcare. Sunt multe feluri de doppler utilizate în medicină, dar în ecografia cardiacă este folosită în special pentru a evalua viteza sângelui care circulă prin orificiile valvulare. Ulterior, cardiologul calculează gradientul presional dintre două cavități adiacente și poate trage concluzia despre mărimea sau gradul de stenoză sau îngustare a orificiului valvular.
Cât de des trebuie repetată ecografia cardiacă?
Răspunsul este în funcție de afecțiunea cardiacă și în funcție de gravitatea bolii cardiace. Nu există reguli despre evaluarea ecografică de rutină. De obicei, medicul cardiolog stabilește diagnosticul și va planifica următoarea evaluare cu frecvență variabilă (3 luni, 6 luni sau 12 luni).
Este obligatorie ecografia cardiacă inainte de intervenția chirurgicală?
Răspunsul este Nu.
Se recomandă ecografie cardiacă pre-operatorie numai dacă este indicată de medicul anestezist sau de medicul cardiolog. Acest lucru se întâmplă de obicei în cazul unei boli cardiace pre-existente care ar putea pune viața pacientului în pericol sub anestezie generală.
Concluzii
Ecografia cardiacă este o metodă ușor de utilizat care oferă informații destul de valoroase despre inima dumneavoastră. Și poate cel mai important de reținut este că ecografia a ajutat medicii în nenumărate cazuri să salveze foarte multe vieți, aceștia având posibilitatea astfel de a pune un diagnostic cu rapiditate și eficiență maxime.
Un articol de dr. Dawood Aws Adnan, Medic Primar Cardiolog, Competență în Echocardiografie, Membru al Societății Europene de Cardiologie și al Asociației Europene de Cardiologie Intervențională.
Pentru a vedea serviciile oferite de dr. Dawood Aws Adnan, consultați pagina dedicată Cardiologiei aici: http://memormed.ro/specialitate/cardiologie/
Pentru programări ne puteți suna la 031-9443 sau puteți utiliza formularul de programări.