Carcinomul și Melanomul, frecvente tipuri de cancer de piele

Carcinomul MelanomulCarcinomul bazocelular

Ce este carcinomul bazocelular?

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer la caucazieni. Este o tumoră cu extensie lentă și malignitate locală, care rar metastazează. Există mai multe tipuri de carcinom bazocelular: nodular, ulcerat, pigmentat, superficial, fiecare cu aspectul sau specific.

Ce cauzează apariția carcinomului bazocelular?

Carcinomul bazocelular este cauzat în principal de expunerea la radiații UV (intensă, repetată, intermitentă).

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul pozitiv este stabilit pe baza examenului clinic, dermatoscopic și a rezultatului examenului histopatologic.

Cum evoluează carcinomul bazocelular?

Evoluția este lentă, iar prognosticul este bun. Pe măsură ce cresc, tumorile au tendință la ulcerare și distrugere a arhitecturii locale. Creșterea este lentă.

 Care este tratamentul?

Cea mai importantă este evitarea expunerii la soare și utilizarea fotoprotectiei, mai ales la indivizii cu fototip I si II. Alegerea măsurii terapeutice depinde de tipul de carcinom, dimensiunea și localizarea sa, dar și de vârsta, sexul și starea generală a pacientului și experiența medicului. Scopul tratamentului este vindecarea definitivă a pacientului cu cele mai bune rezultate cosmetice. Se practică, de obicei, excizia chirurgicală cu margini de siguranță a leziunii. Atunci când apare o leziune suspectă, pacientul trebuie să se prezinte la medicul dermatolog pentru un diagnostic și tratament corect.

Carcinomul spinocelular

 

Ce este carcinomul spinocelular?

Carcinomul spinocelular este cea mai frecvent întâlnită tumoră malignă a semi-mucoaselor și mucoaselor. Este o tumoră malignă caracterizată de invazivitate tisulară locală și capacitate de metastazare (pe cale limfatică și hematogenă). Carcinomul spinocelular apare cel mai frecvent din leziuni precursoare (ex: keratoze actinice), pe zonele fotoexpuse (cap, gât, fața dorsală a mâinilor, picioarelor). Debutează ca un nodul mic sau o ulcerație cutanată sângerandă.

Ce cauzează carcinomul spinocelular?

Factorii care favorizează apariția carcinomului spinocelular sunt: radiațiile UV, radiațiile ionizante, modificări cronice degenerative și inflamatorii ale pielii (ex: cicatrici post-arsuri, radiodermită cronică), infectii virale (HPV).

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul pozitiv este stabilit pe baza examenului clinic, dermatoscopic și a rezultatului examenului histopatologic.

Cum evolueaza carcinomul spinocelular?

Evoluția este rapidă, cu risc de metastazare. Pacienții trebuie urmăriți la interval de 1 luna, 6 și 12 luni, si apoi anual, timp de minim 5 ani, pentru depistarea și tratarea cât mai precoce a recidivelor.

Care este tratamentul?

Cea mai importantă este evitarea expunerii la soare și utilizarea fotoprotectiei, mai ales la indivizii cu fototip I si II. Alegerea măsurii terapeutice depinde de tipul de carcinom, dimensiunea și localizarea sa, dar și de vârstă, sexul și starea generală a pacientului și experiența medicului. Scopul tratamentului este vindecarea definitivă a pacientului cu cele mai bune rezultate cosmetice. Se practică, de obicei, excizia chirurgicală cu margini de siguranță a leziunii. Atunci când apare o leziune suspectă, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul dermatolog pentru un diagnostic si tratament corect, având în vedere riscul de metastazare al tumorii.

Melanomul

 

Ce este melanomul?

Melanomul este al 5 lea cancer ca frecvență, responsabil de 75% din decesele prin cancer cutanat, și cel mai frecvent cancer la tinerii între 25 si 29 ani. Este o tumoră malignă cu origine melanocitară localizată mai ales cutanat, dar și la nivelul ochiului, urechii, mucoaselor orală și genitală. Are o incidență mai mare la caucazienii cu piele albă. Debutează ca o leziune pigmentară, cu margini neregulate, care se extinde lent, căpătând polimorfism cromatic (maro-negru, albastru-gri).

Ce cauzează melanomul?

Melanomul este cauzat de expunerea la radiații UV, mai ales la cei cu fenotip cutanat deschis. Pacienții cu mulți nevi melanocitari au un risc mai mare de a dezvolta melanom, de aceea autoexaminarea și monitorizarea anuală a nevilor pigmentari la medicul dermatolog este de o mare utilitate.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul pozitiv este stabilit pe baza examenului clinic, dermatoscopic și a rezultatului examenului histopatologic.

Cum evoluează melanomul?

Evoluția este rapidă, cu risc de metastazare. Pacienții trebuie urmăriti la interval de 1 luna, 6 si 12 luni, și apoi anual, timp de minim 5 ani, pentru depistarea și tratarea cât mai precoce a recidivelor.

Care este tratamentul?

Cea mai importantă este evitarea expunerii la soare și utilizarea fotoprotectiei, mai ales la indivizii cu fototip I si II. Alegerea măsurii terapeutice depinde de tipul de melanom, dimensiunea și localizarea, dar și de vârsta, sexul și starea generală a pacientului și experiența medicului.

Scopul tratamentului este vindecarea definitivă a pacientului cu cele mai bune rezultate cosmetice. Tratamentul chirurgical este de elecție și curativ pentru melanoamele în stadiile incipiente. Pentru melanomul nerezecabil sau metastatic există tratamente adjuvante pentru prelungirea supraviețuirii. Atunci când apare o leziune suspectă, pacientul trebuie să se prezinte la medicul dermatolog pentru un diagnostic și tratament corect, având în vedere riscul de metastazare al tumorii.

 

Articol semnat de Dr. Monica DIMA, Medic Specialist Dermatovenerologie – consultă adulți și copii de orice vârstă, în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

 

 

PROGRAMARE ONLINE