Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterinCancerul de col uterin este boala ce poate afecta femeile de orice vârstă. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 de ani din întreaga lume.

Această boala reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauza este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Cancerul de col uterin (CCU) este provocat de anumite tulpini ale virusului HPV, tulpini de risc înalt. 15 tulpini ale virusului HPV au fost clasificate ca tulpini de risc înalt. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin. Infecția cu HPV se vindecă de la sine în aproximativ 90% din cazuri. Infecția persistentă cu HPV este cea care provoacă leziunile canceroase.

Statistica în România:

– rata mortalității în România prin cancer de col uterin este de circa patru ori mai ridicată decât rata Uniunii Europene

– 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin

– 7 din 10 românce nu au auzit de infecția cu virusul HPV

– doar 23% dintre românce și-au făcut în ultimii trei ani Testul Babeș-Papanicolau.

Pe baza rezultatelor studiilor clinice pot fi derivați următorii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin:

– primul contact sexual la scurt timp după prima perioadă menstruală prezintă un risc crescut de infecție cu HPV
– schimbarea frecventă a partenerilor sexuali
– multe sarcini
– administrarea pe termen lung a contraceptivelor orale
– fumatul
– imunosupresia
– bolile cu transmitere sexuală (de exemplu, chlamydia, herpes simplex, HIV).

MOD DE TRANSMITERE:

Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție a tractului genital. Aproape fiecare persoană activă sexual se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții. Transmiterea infecției se face și prin contactul tegumentelor din zona genitală. Prezervativul nu oferă protectie 100%.

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI PREVENIT

Vaccinarea fetițelor și adolescentelor, înainte de debutul vieții sexuale este sigură și oferă protecție pentru 90% dintre cancerele de col uterin. Testarea periodică a femeilor adulte permite depistarea leziunilor precanceroase și scade riscul de cancer de col uterin. Screening-ul femeilor vaccinate – adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin cancer de col uterin (CCU).

CANCERUL DE COL UTERIN POATE FI VINDECAT

Tratamentul prompt al leziunilor precanceroase și al cancerelor depistate prin testare periodică permit vindecarea cancerului de col uterin și recuperarea completă. Când se descoperă în timp util, rata de supraviețuire este de 90%. Vaccinarea anti-HPV este recomandată în special fetelor cu vârsta 9 – 15 ani și se realizează la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Poți beneficia de testul Babeș-Papanicolau prin Programul Național pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat. Efectuat cu regularitate, screeningul de cancer de col uterin reprezintă cea mai bună metodă de prevenție.

SIMPTOME

– sângerări vaginale

– scurgeri vaginale urât mirositoare

– durere la nivelul abdomenului inferior și a coloanei lombare

– modificarea urinei

– durere la contactul sexual

Diagnosticarea cancerului de col uterin

– Testul Babeș-Papanicolau

– Analize de sânge

– Ecografie transvaginală

Pentru a confirma diagnosticul se efectueză – în cadrul colposcopiei – o biopsie, și un chiuretaj cervical.

 

Articol semnat de Dr. Chelki IkramMedic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed. (www.facebook.com/dr.che.ikram)

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE