Hemoroizii sau boala hemoroidală

Hemoroizii sunt dilatații ale venelor din submucoasa rectului și anusului asemănătoare varicelor membrelor inferioare și care pot provoca simptome ca: sângerări, mâncărime, durere sau disconfort local.

Hemoroizii sunt clasificaţi în funcţie de localizarea lor în: interni (apar în interiorul rectului) și externi (care se dezvoltă chiar sub pielea care înconjoară exteriorul anusului). Combinaţia celor două forme o reprezintă hemoroizii micşti.

foto1

Suferinţa vaselor hemoroidale reprezintă un „tribut” pe care oamenii îl plătesc staţiunii bipede. Sunt frecvente atât la bărbați, cât și la femei. După vârsta de 30 de ani, incidența hemoroizilor crește, astfel că până la vârsta de 50 de ani, aproximativ jumătate din populație le-ar fi experimentat.

Hemoroizii apar ca urmare a unei tensionări excesive, de obicei în timpul defecației.

Factorii care contribuie la apariția hemoroizilor sunt: sarcina, sedentarismul, obezitatea, ereditatea, îmbătrânirea, constipația cronică sau diareea, dieta săracă în fibre, statul prelungit pe vasul de toaletă și eforturile fizice excesive.

foto2

 

Diagnosticul de boală hemoroidală este pus după o serie de investigații specifice și după o discuție amănunțită a doctorului cu pacientul cu privire la istoricul afecțiunilor și a simptomelor asociate.

foto 3

Persoanele care suferă de hemoroizi pot prezenta diferite senzații neplăcute de durere și disconfort local în timpul sau după scaun.

Sângerarea anală cu sânge de culoare roșu aprins poate apărea în timpul scaunului. Pacienții pot să observe sânge pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă.foto4

Unele simptome ale hemoroizilor sunt similare cu simptomele unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul de colon.

Durerile în timpul scaunului reprezintă un simptom obișnuit al bolii hemoroidale. Hemoroizii sefoto5 umflă și devin dureroși atunci când apar leziuni pe suprafața lor sau când se formează cheaguri de sânge în interiorul lor. Durerile mai pot să apară și în timpul statului îndelungat pe vasul de toaletă.

Examenul proctologic reprezintă examinarea canalului anal și a rectului inferior și, în funcție de stadiul bolii, presupune următoarele investigații: tușeul rectal, anuscopia sau rectoscopia (de cele mai multe ori videoasistată), endoscopia digestivă inferioară (rectosigmoidoscopia) sau   colonoscopia. Metoda optimă pentru examinarea hemoroizilor este prin video-anuscopie.

Hemoroizii – tratament

Hemoroizii reprezintă o boală ce nu se rezolvă de la sine ci necesită tratamente speciale, iar în cazuri grave chiar intervenție chirurgicală.

Tratamentul medical al hemoroizilor are ca scop ameliorarea simptomelor. Simptomele pot fi ameliorate prin: băi de șezut, creșterea cantității de fibre și lichide în alimentația zilnică.

Tratamentul hemoroizilor poate fi invaziv (ceea ce presupune intervenție chirurgicală clasică) sau tratament minim invaziv. În functie de diagnostic, medicul va decide tipul de intervenție adecvat.

Intervenția chirurgicală este mai scumpă, necesită un timp de recuperare mai lung și prezintă un risc mai mare de complicatii.

foto6

Ligatura hemoroizilor este o procedură care se realizează în ambulator (nu necesită internare în spital) și presupune legarea hemoroidului cu inele din  cauciuc întrerupând astfel fluxul sanguin către hemoroid, care se va atrofia, iar ulterior va cădea.

Ligatura cu  benzi de cauciuc este cel mai utilizat tratament pentru hemoroizii interni, simptomatici, care nu cedează tratamentului medicamentos antiinflamator.

Această procedură nu este indicată pentru hemoroizii de gradul IV. De asemenea, ligatura cu benzi elastice trebuie evitată la pacienții cu tulburări de coagulare, în sarcină, în caz de alergie la latex, în prolapsul rectal, în cancerul rectal, în bolile inflamatorii intestinale, sau în cazul unui abces perirectal.

Deoarece benzile sunt plasate într-o regiune fără inervație somatică (deasupra liniei dințate), procedura poate fi efectuată fără anestezie.

Pentru a efectua ligatura hemoroidală, medicul va introduce un anoscop în interiorul anusului. Hemoroidul este prins cu un instrument, iar un dispozitiv special  va pozitiona inelul de cauciuc la baza hemoroidului intern, acolo unde există puține terminații nervoase sensibile la durere.

De obicei, întreaga procedură durează doar câteva minute.foto7

Inițial se va banda doar un singur hemoroid intern, urmărindu-se în perioada urmatoare reacția pacientului la tratament. Se va banda hemoroidul cel mai mare sau cel cu stigmate de sângerare. Dacă există mai mulți hemoroizi, aceștia vor fi tratați pe rând, în ședințe separate, la o distanță de aproximativ patru săptămâni.

După bandare, este indicat ca pacientul să nu aibă scaun până a doua zi. De asemenea trebuie să evite exercițiile fizice intense, cum ar fi joggingul sau mersul pe bicicletă, pentru restul zilei. Poate să revină la activitățile cotidiene a doua zi.

În urma procedurii, hemoroizii vor începe să se usuce și apoi să cadă. Acest lucru poate dura câteva săptămâni.  Pacienții  pot nici să nu observe trecerea hemoroidului uscat în scaun.

Bandarea hemoroizilor este o procedură simplă, nedureroasă și extrem de eficientă care  funcționează pentru aproximativ 8 din 10 persoane. Aproximativ 1 din 10 persoane necesită o intervenție chirurgicală clasică.

Complicaţii și reacții adverse

Procedura este, în general, bine tolerată de pacienți. Majoritatea pacienţilor trataţi prin ligaturi elastice nu prezintă complicaţii sau acestea sunt minore.

După ligatură, pacienţii pot să prezinte durere de intensitate diferită in intervalul de 24-48 ore de la ligaturare.

Sângerarea anală poate să apară în primele 7 până la 10 zile după procedură, dar, de obicei, se va opri de la sine, fără alte tratamente.

De asemenea, disconfortul și senzația de corp străin intra-anal  pot persista timp de câteva zile.

Prevenirea reapariției hemoroizilor

Dacă nu se iau măsuri preventive, hemoroizii pot reapărea. Este recomandată creșterea aportului de lichide (cel puțin doi litri de apă/zi) și fibre.

Trebuie excluse din dietă alimentele picante, condimentate, prăjite sau afumate și băuturile alcoolice.

Este indicat să se evite constipația, pacientul trebuie sa aibă scaun zilnic. De asemenea, trebuie să evite forțarea excesivă în timpul scaunului și statul prelungit pe vasul de toaletă.

Evitarea unui stil de viață sedentar poate ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției hemoroizilor.

Un articol de dr. Carmen Naum,
Medic Specialist 
Chirurgie Generală, doctorand al
Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”

 

Mai multe informații despre procedurile efectuate în cadrul clinicilor Memormed găsiți aici: https://memormed.ro/specialitate/proctologie/

Pentru programări puteți apela 031-9443 sau completa formularul de programări.

 

PROGRAMARE ONLINE