Boala depresiva. Cum o recunoastem?

Boala depresiva

depresieBoala depresiva, o afectiune din pacate din ce in ce mai frecventa in randul populatiei.

Te simti obosit, vlaguit, lipsit de energie si de vitalitate? Ai constatat ca interesul tau a scazut pentru lucrurile care se intampla in jur? Uiti mai des decat inainte lucruri uzuale sau sa te concentrezi mai greu?

Printre cauzele care trebuie sa iti atraga atentia (un anumit grad de anemie, suprasolicitarea ficatului prin diversi factori de stres, epuizare nervoasa, etc) se numara si boala depresiva, prezenta in randul populatiei actuale mult mai des decat iti imaginezi!

Depresia este o boala foarte raspandita actualmente, fiind considerata un adevarat flagel al societatii contemporane. Din pacate, acest fapt nu este cunoscut de publicul larg, iar boala avanseaza pas cu pas, ajungandu-se, in timp, la deteriorarea ireversibila a creierului!

Din fericire, boala depresiva poate fi tratata cu succes daca se intervine la timp, pacientul putand fi recuperat atat in plan psiho-emotional cat si neurologic.

Vezi aici si un material video despre depresie: https://www.youtube.com/watch

Desi te poti simti singur in lupta impotriva starilor depresive, nu uita ca majoritatea persoanelor trec prin aceste stari din cand in cand. Poate fi afectata orice persoana, in orice moment al vietii sale, indiferent de tipul personalitatii sale (introvertit sau extrovertit, timid sau sociabil, barbat sau femeie, tanar sau varstnic, cu un statut economic ridicat sau scazut).

vindecare depresieAtitudinea trebuie sa fie una ferma, de combatere a bolii, si nu de toleranta (asa cum se intampla cel mai des, dupa principiul ca ,,tineretea invinge”, sau ca ,,trece si asta!”,). Nimic mai fals! Este bine de stiut ca fiecare episod depresiv ,,musca din creier” si afecteaza functiile cognitive (memorie, concentrare, atentie, orientare, etc) pe masura gradului de severitate al bolii. Inevitabil, in timp se instaleaza pas cu pas evolutia insidioasa catre dementa.

De aceea este obligatorie prezentarea la medic sau la psiholog, care va stabili tipul si gradul de severitate al bolii. Din pacate, in Romania inca mai exista jena de a te adresa unui specialist pentru probleme de acest tip, cu teama ca cei din jur te pot cataloga drept, “nebun”, dar si refuzul de a te privi pe tine insuti si de a accepta ca ai o problema de sanatate in acest sens. Se omite astfel un fapt esential, anume ca in tarile cu civilizatie dezvoltate, adresabilitatea catre specialist este de uz curent, inlesnind populatiei inclusiv integrarea sociala si succesul profesional in consecinta!

Poti solicita acum ajutor specializat printr-o simpla programare la Psihiatrie.
031-9443 sau formularul de programari

Printre simptomele caracteristice bolii depresive se numara:

  • Dispozitia depresiva, cu persistenta unui sentiment de tristete, a lipsei de interes pentru activitatile cotidiene (mers la serviciu, mentinerea curateniei in casa, activitatile uzuale cu copiii). Ea poate fi mai intensa dimineata, cu ameliorare spre amiaza-seara. In formele severe, ea poate merge pana la suicid, de aceea rata de suicid este mai crescuta dimineata!
  • Gandirea – un simptom cheie. Pacientul vazandu-se intr-o lumina negativa permanent, lipsit de orice speranta pentru viitor; de asemenea, se considera vinovat si culpabil pentru toate lucrurile neplacute din jurul sau.
  • Interactiunea cu mediul, care este deficitara, incat devine nemultumit de familie, de prieteni; se simte parasit si izolat dar in acelasi timp nu doreste sa se intalneasca cu nimeni, chiar daca are sansa.

Ca semne fizice se intalnesc :

  • schimbarea programului de somn, cu insomnie severa in cazul unora si invers, cu oboseala marcata si trezire greoaie in cazul altora.
  • scaderea apetitului alimentar cu slabire marcata, sau dimpotriva, cresterea poftei de mancare cu cresterea greutatii corporale.
  • scaderea dorintei sexuale.
  • scaderea nivelului de energie, cu senzatie de oboseala marcata la eforturi minime si de epuizare fizica.

La nivel neurologic, in timp, fara tratament, se produce atrofia corticala, cu regresia anumitor zone din creier (hipocamp,etc). Aspectul incurajator este acela ca in urma medicatiei adecvate, aceste structuri nervoase isi recapata volumul, structura si functiile initiale! Acest lucru presupune insa prezentarea in timp util a pacientului la medic!

Articol semnat Dr. Mirela-Silvia Ioan, Medic specialist geriatrie, Medic primar medicina interna, Centrul Medical MEMORMED.