Creatinina și boala cronică de rinichi

creatininaPrintre cele mai frecvente motive care aduc pacientul la medicul nefrolog se numără o valoare crescută a creatininei. Însă ce este creatinina și ce semnificație are?

Creatinina este un produs ce rezultă în urma activității musculare, de care corpul nu are nevoie. În mod normal, aceasta este înlăturată din organism cu ajutorul rinichilor. Când, din diverse motive, rinichii nu își pot îndeplini funcția, nivelul creatininei crește, acesta fiind un semnal de alarmă care indică o problemă la nivel renal. Valoarea creatininei poate fi influențată de diferiți factori (medicamente, consum crescut de carne), astfel încât cel mai potrivit mod de evaluare a activității renale este rata de filtrare glomerulară (RFG). Acesta este un test care se poate face prin măsurare directă sau prin estimare cu ajutorul unei formule dependente de creatinină. RFG indică cât de bine funcționează rinichii (grosso modo, pentru un pacient cu RFG 50 ml/min., se poate spune că rinichii funcționează la 50% din capacitate).

 

Creatinina, ureea și acidul uric sunt compuși care se elimină renal

 

O RFG sub 60 ml/min. care persistă mai mult de 3 luni conduce la diagnosticul de boală cronică de rinichi, un termen general, care semnifică scăderea progresivă a funcției renale. Aceasta are diferite cauze, de la hipertensiune arterială, diabet zaharat și medicamente, până la glomerulopatii. Atunci când funcția renală scade, rinichiul nu își poate îndeplini sarcinile normale, lucru care duce la acumularea compușilor ce în mod normal sunt eliminați renal (creatinina, uree, acid uric) și la apariția diferitelor complicații (hipertensiune arterială, anemie, anomalii osoase, neuropatie). La început, pacienții pot să nu aibă niciun simptom, însă odată cu scăderea RFG pot să apară oboseala, prurit sau edeme (umflarea picioarelor). După stabilirea diagnosticului de boală cronică de rinichi, medicul va căuta cauza acesteia și va elabora un plan de tratament. Printre analizele necesare se numără deseori sumarul și sedimentul urinar, albuminuria și ecografia abdominală.

În cazul în care ați fost diagnosticat cu boala cronică de rinichi sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni progresia acesteia (toate se fac la recomandarea medicului):

– Oprirea fumatului;
– Scăderea în greutate (dacă sunteți supraponderal);
– Modificarea dietei;
– Măsurarea tensiunii arteriale și tratarea hipertensiunii arteriale;
– Tratarea diabetului zaharat;
– Evitarea oricăror altor medicamente în afara celor prescrise de către medic (mai ales antiinflamatoarele nesteroidiene de tip ibuprofen, diclofenac, indometacin).

Când RFG scade destul de mult, iar rinichii nu își mai pot îndeplini sarcinile, devine necesară înlocuirea funcției acestora prin diferite metode. Metoda preferată este reprezentată de transplantul renal, pentru care trebuie ca pacientul să se încadreze în anumite criterii. Pentru restul pacienților se poate începe hemodializa (filtrarea sângelui și eliminarea substanțelor toxice cu ajutorul unui aparat) sau dializa peritoneală (filtrarea sângelui și eliminarea substanțelor prin intermediul membranei peritoneale și al unui lichid ce se introduce în abdomen), putându-se oricând opta pentru tratament conservator. În puține cazuri există un tratament curativ al bolii cronice de rinichi, însă diagnosticul timpuriu și terapia adecvată pot împiedica progresia acestei boli.

 

Articol semnat de Dr. Elena-Claudia Simion, Medic Specialist Nefrologie în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE