Avort spontan precoce, cauze și prevenire

Avort spontanAvort spontan precoce, cauze și prevenire

Dr. STELEA Irina – Medic Primar Obstetrică – Ginecologie; Competență în colposcopie și ecografie ginecologică și obstetricală.

 

Avort spontan, cea mai des întâlnită complicație a sarcinii.

Se estimează că aproximativ 70 la sută din sarcini eșuează prin faptul că embrionii nu ajung să obțină viabilitatea, iar dintre aceștia, 50 la sută sunt pierduți chiar înainte de prima întârziere a menstrei.

Multe dintre aceste sarcini pierdute nu sunt evidențiate clinic.

Avort spontan, cauze

Printre cauzele avortului precoce (în trimestrul I) se află: factori fetali (anomaliile cromozomiale) sau factori materni, precum:

– Boli imunologice;
– Boli endocrine;
– Boli cronice consumptive;
– Infecțiile;
– Anomaliile uterine congenitale sau dobândite;
– Îmbătrânirea gameților;
– Traumatisme fizice;
– Intervenții chirurgicale în timpul sarcinii etc.

Exista însă și factori paterni, cum ar fi anomalii cromozomiale ale spermatozoizilor.

Avort spontan, factori favorizanți

Principalii factori favorizanți ai avortului spontan sunt:

– Obiceiurile alimentare;
– Factorii de mediu extern;
– Malnutriția;
– Alimentația dezechilibrată
– Consumul de alcool
– Consumul de cafea, într-o cantotate mare;
– Fumatul.

Important de menționat sunt și situațiile precum:

– Expunerea la radiații;
– Expunerea la substanțe toxice;
– Traumele psihice;
– Efortul fizic;
– Contactul sexual (în special, când pacienta a avut deja o amenințare de avort);
– Vârsta mamei (peste 35 ani sau sub 16 ani).

Amenințarea de avort este etapa premergatoare a avortului spontan.  În această etapă, dacă se intervine terapeutic, poate fi prevenit avortul.

În primul trimestru de sarcină, amenințarea de avort se manifestă prin sângerare pe cale vaginală, însoțită sau nu de dureri colicative în etajul abdominal inferior.

Urmărirea sarcinii încă de la inceput de către medicul specialist în Obstetrică – Ginecologie, ca și adresabilitatea pacientei către acesta la primele semne sau simptome dintre cele amintite, este absolut necesară.

Femeia însărcinată va fi examinată clinic, supusă unor analize amănunțite de laborator, la efectuarea de ecografii transvaginale și inclusiv direcționată spre  consulturi la alte specialități medicale.

Diagnosticul precoce al posibilelor cauze și tratamentul specific, adesea multidisciplinar (boli interne, endocrinologie, diabetologie și nutritive, cardiologie etc.), pot determina ducerea la termen  a sarcinii, chiar și în iminența de avort.

Trebuie însă menționat și faptul că, în unele cazuri, prevenirea și depistarea cauzei avortului spontan nu pot fi identificate.

 

Articol semnat de Dr. STELEA Irina, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie. Competențe în Ecografie Ginecologică și Obstetricală, Colposcopie.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE