Autoexaminarea sânilor. Consultul senologic.

autoexaminarea sanilorAutoexaminarea sânilor poate fi primul pas în descoperirea unei patologii mamare.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor.  Aproximativ 1,3 milioane de cazuri noi sunt detectate în fiecare an! Statisticile sunt înspăimântătoare, dar odată cu diagnosticul precoce și cu tratamentul început în  timp util, șansele de recuperare sunt foarte mari! Dacă vă pasă, am rugămintea să citiți cu atenție și să împărtășiți informațiile și celor dragi vouă: bunici, mame, surori, prietene. Uneori o simplă informare poate salva vieți. Cancerul de sân este din ce în ce mai frecvent la femeile tinere, iar consultul regulat este recomandat de la vârsta de 16 ani.

DIAGNOSTICUL TUMORILOR DE SÂN.

Diagnosticul cancerului de sân are trei etape:

– Examinarea clinică (consultul medical).
– Examinarea radio-imagistică (ecografie, mamografie, tomografie, RMN mamar).
– Examinarea histopatologică (biopsia).

Examenul de specialitate poate diagnostica tumori și modificări  înainte să fie sesizată vreo modificare morfologică. Chiar dacă nimic nu vă deranjează, trebuie să faceți o examinare medicală o dată pe an:
– De la 30 de ani – consultarea unui Ginecolog + ecografie de sâni.
– După 40 de ani, se adaugă la screening și mamografia,  ea se face suplimentar o dată la 2 ani.
Indiferent de tipul examinării alese, rețineți că perioada optimă în care se recomandă să se efectueze, este prima fază a ciclului, din ziua  6 până în ziua 9.

Prima si cea mai comună metodă de depistare a cancerului mamar este autoexaminarea și prezentarea imediată la medic odată ce ai constatat apariția unui nodul sau a unor formațiuni anormale. Dacă sunt suspiciuni de cancer mamar, se vor face urmatoarele teste: ecografia mamară, mamografie (după 40 de ani), RMN, biopsie mamară.

AUTOEXAMINAREA SÂNILOR.


– Poate fi numită și auto-diagnostic.

– Este prima si cea mai ușoară metodă de a descoperi modificările sugestive.
– Potrivit Johns Hopkins Medical Center,40% din cazurile de cancer mamar diagnosticate sunt detectate de femei care își fac astfel de controale și care au identificat singure apariția unor modificări.
– Acest control individual are un rol esențial în contextul în care nu ești obișnuită să faci un control medical anual.

– Prin autoexaminare sanilor proprii, te familiarizezi cu forma, mărimea și textura structurilor examinate.
– Se recomandă sa faci primul examen cu un medic specialist, astfel se evaluează starea de normalitate și vei putea ulterior să urmărești comparativ.
– Nnormalitatea diferă de la o femeie la alta și de la o perioadă a lunii la alta.
– Dacă devine rutină vei cunoaște foarte bine structura sânilor proprii și vei identifica rapid orice modificare, aceasta permițând să se acționeze la timp pentru orice suspiciune.
– Faceți examenul o dată pe lună.
– Se face în prima jumătate a ciclului menstrual, deoarece modificările hormonale asociate ciclului menstrual determină și modificările de structură ale sânilor.
– Ideal este intervalul din ziua 6 până în ziua 9, atunci sânii sunt mai puțin tensionați și neregularitatea fiziologică este redusă.
– În absența menstruației și la menopauză se alege o anumită zi a lunii care se respectă lunar.

LISTA CU PAȘII PENTRU AUTOEXAMINAREA SÂNILOR.

Salvați-o și partajați-o celor dragi!

– Stai în fața unei oglinzi, într-o camera bine iluminată, fără umbre pe bust. În picioare, la bustul gol și  cu brațele de-a lungul corpului.
– Evaluează toată zona sânilor, forma, volumul, simetria, conturul sânilor, aspectul și culoarea pielii și a mamelonului.
– Urmărește dacă există modificări comparativ cu examinarea anterioară: schimbare de formă, culoare, lăsare, asimetrie,umflaturi.
– Examinează și din alte poziții: cu mâinile în sold, ridicate deasupra capului  și apoi  strânse în spatele cefii.
– Examinează pieptul reflectat în oglindă din față, apoi din profil.
– Așază mâinile pe șolduri și apleacă-te înainte. Observă dacă senzațiile dureroase apar în această poziție (nu ar trebui să fie!).
– În poziție dreaptă, în picioare palpează sânul,  zona dintre piept și axilă, apoi și axilă prin mișcare din aproape în aproape.
– Strânge mamelonul și urmărește dacă există secreții.
– Întinde-te pe spate cu o pernă sub umărul de pe aceeași parte cu sânul pe care îl palpați și palpează întreaga zonă de la claviculă până la coaste, apoi în lateral, inclusiv axile. Palparea în  2 poziții (în picioare și culcat) favorizează explorarea fiecărei porțiuni de glanda mamară, indiferent de profunzime.

 AUTOPALPAREA, UN PAS IMPORTANT ÎN autoexaminarea sânilor.

Acesta este cazul când sănătatea ta este în mâinile tale, în sensul direct al cuvântului!

Deoarece cu propriile mâini poți descoperi orice modificare a sânilor, astfel te poți adresa medicului specialist în momentul optim pentru a iniția cel mai bun tratament.

 CUM SE FACE AUTOPALPAREA SÂNILOR?

– Se folosește mâna opusă sânului examinat.
– Mâna de pe partea examinată trebuie să fie relaxată.
– Se poate folosi puțină cremă, va ajuta la alunecarea degetelor pe piele.

– Poziția mâinii: se unesc degetele (arătător, mijlociu și inelarul) de la mâna cu care urmează să palpați, se folosesc doar vârful degetelor.

– Tipul mișcărilor de palpare: trebuie sa fie blânde și fără grabă, se aplică o mișcare circulară de presiune, prin apăsare în jos si se sporește intensitatea presiunii, apăsând până la nivelul peretelui toracic retromamar (coastele) – presiunea trebuie aplicată treptat, astfel încât să se identifice trei nivele: superficial, mediu și adânc.

– Direcția mișcării: puteți alege între palparea prin mișcări verticale, circulare, radiale, cum vă este mai ușor.

– Palparea trebuie să fie progresivă, important este să se parcurgă tot țesutul mamar, periferia sânului și lateral până la axilă, inclusiv axila, acoperind fiecare centimetru de sân, fără a pierde contactul cu sânul, fără a ridica degetele.

 CE PUTEM CONSTATA ÎN TIMP CE FACEM AUTOEXAMINAREA SÂNILOR?

Modificări ale aspectului pielii: încrețituri, aspect de coajă de portocală, frecvent asociate cu existența unei mase ce distorsionează pielea. Această situație necesită examinări amănunțite.

Mamelon retractat: unele femei prezintă această forma fără a avea o problemă de sănătate. Este un semn de alarma, în cazul în care  apare la o persoană  ce nu a mai avut acea poziție nefirească până atunci. Atenție, această modificare se asociază cu tumori ce se dezvoltă dedesubtul mamelonului.

– Mamelon exfoliat: poate fi un semn al unei forme de cancer al mamelonul, numită bola Paget a sânilor.

– Tegument mamar exfoliat și cu senzația de mâncărime: poate fi cauza unei infecții (bacteriană sau fungică).

– Piele roșie si caldă la atingere: sunt semne ale unei infecții a sânului care poate fi simplă sau suprapusă pe o modificare tumorală.

– Noduli și neregularități de structură ale sânului: majoritatea sunt benigne, 80%  din tumefacțiile descoperite la nivelul sânului NU sunt cancere, această diferență însă se poate face doar printr-un examen de specialitate. În autoexaminarea sânilor proprii, efectuată lunar, poți identifica cazul în care formațiunile existente nu diminuează pe parcursul diferitor faze ale ciclului menstrual sau cresc în volum într-un ritm vizibil,  acestea ridică suspiciuni mari.

– Durere puternică localizată la nivelul sânului: este prezentă în cazul inflamației și foarte rar se poate asocia cu o formă de cancer mamar,  în special la femeile peste 50 de ani.

– Secrețiile la nivelul sânului, secreții mamelonare: majoritatea situațiilor cu secreții mamelonare simple apar în anomalii benigne, însă atunci când apare sânge, secreție colorată sangvinolentă sau firicele sangvine, suspiciunea unei tumori este foarte mare.

Orice modificare descrisa mai sus este un motiv serios pentru a vizita un medic cât mai rapid.

Caracteristici referitoare la formatiunile tumorale ce atenționează:
– Se simt diferit față de restul țesutului mamar;
– Sunt ferme la atingere;
– Marginile lor sunt neregulate și mai  greu de definit;
– Se măresc constant.

Este important să te auto-testezi în mod regulat! Acest lucru face posibilă studierea tuturor caracteristicilor personale ale structurii normale a glandelor mamare.

Autoexaminarea sânilor. CE FACI DACĂ AI DESCOPERIT  O MODIFICARE LA NIVELUL SÂNULUI?

– În primul rând conștientizează că orice schimbare este un semnal de alarmă.
– Programează un consult de specialitate, doar în cadrul consultului complet vei afla dacă modificarea apărută este un motiv de îngrijorare sau nu.
– Alege intervalul optim pentru efectuarea investigațiilor speciale, acesta fiind din ziua 6 până în ziua 9 a ciclului menstrual (ideal după terminarea menstrei).
– În funcție de situație medicul va recomanda ecografie mamară, RMN sau mamografie, analize de sânge și eventual puncție mamară.
– Investigațiile efectuate vor diferenția tipul de leziune, dacă sunt benigne (fără risc) sau maligne (cancer).

 Autodiagnosticul nu este un motiv pentru a refuza sau a evita o examinare regulată de către un medic specialist o dată pe an! Când ai vizitat ultima dată un medic pentru consultul senologic?

 

Articol semnat de Dr. Natalia Caisîn, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie. Compentență în Colposcopie, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Histerectomie, Ultasonografie Obstetricală și Ginecologică, tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată. Oferă consultații de GINECOLOGIE INFANTILĂ (copii peste 3 luni), în cadrul Memormed. (https://natallife.ro/blog/)

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE