CAMPANIA SĂNĂTATEA SOMNULUI – Eveniment dedicat informării și conștientizării importanței unui somn sănătos.
Obiectivele campaniei sunt:
– Abordarea medicală interdisciplinar integrată a diagnosticării pacienților cu Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO);
– Reducerea riscurilor și a gravității comorbidităților asociate SASO;
– Optimizarea tratamentului pacienților cu SASO;
– Creșterea gradului de informare a populației generale asupra acestui sindrom.
Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO) este o tulburare des întâlnită și se manifestă prin apariția de episoade scurte de oprire sau de reducere a frecvenței respirației în timpul somnului.
Aceste opriri ale respirației pot determina scăderea oxigenului în sânge, ceea ce va solicita foarte mult inima și creierul, și poate duce în final la probleme foarte serioase pentru întreg organismul.
Cauza principală este obstrucția căilor respiratorii din cauza relaxării excesive a mușchilor care le înconjoară și care le permit în mod normal să rămână deschise în timpul somnului; mai rar, este vorba de o tulburare la nivelul centrului nervos din creier care controlează respirația.
Se manifestă prin asocierea de sforăit nocturn puternic, neregulat, cu pauze urmate de un inspir zgomotos; somnolență în timpul zilei; tulburări ale atenției și memoriei; iritabilitate; dureri de cap matinale. Sforăiturile nocturne nu trebuie neglijate și acest diagnostic trebuie luat în considerare în asemenea situații din cauza gravității complicațiilor sale.
Monitorizarea respirației în timpul somnului se poate face cu dispozitivul poligraf, care înregistrează întreruperile acesteia și analizează și alți parametri, precum pulsul, saturația de oxigen și poziția corpului.
Poligrafia respiratorie are loc pe timpul nopții, la domiciliul pacientului, iar rezultatele sunt interpretate de medicul specialist, care va analiza tipul de apnee și severitatea acesteia.
– Estimările de apnee obstructivă UȘOARĂ în somn sunt în intervalul de 1 din 4 bărbați și 1 din 10 femei în populația generală.
– Estimările de apnee obstructivă MODERATĂ sunt în intervalul de 1 din 9 bărbați și 1 din 20 femei.
– Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv apare la 4% dintre adulți și la 1-4% dintre copii.
– La nivel global, 100 de milioane de oameni au această afecțiune, 80% dintre ei rămânând nediagnosticați.
De ce un eveniment dedicat publicului larg pe tema apnee în somn?
Această întâlnire are la bază scopul de a oferi informații pe înțelesul tuturor și de a facilita colaborarea dintre medici și populația generală.
Scopul principal al acestei inițiative este acela de a clădi încrederea necesară pentru a merge la medicul specialist atunci când observați că anumite simptome și semne vă pun pe gânduri, fără a vă trata singuri după „Dr. Google”.
Eveniment organizat de VitalAire, Air Liquide Healthcare, în parteneriat cu Memormed.