Alunitele – Riscuri si excizie

ALUNITELE – RISCURILE POSIBILE SI EXCIZIA LOR

 

aluniteleAlunitele, așa cum sunt ele numite popular, sunt nevi pigmentari, adică leziuni benigne care apar în urma unei proliferări de celule cu pigment, numite melanocite. De aceea, nevii pigmentari se mai numesc si nevi melanocitari.

Alunitele / nevii melanocitari pot apărea încă de la naștere (se numesc nevi congenitali) sau pot apărea pe parcursul vieții. Alunitele/nevii congenitali apar în copilărie și sunt prezenți toată viața.

Majoritatea oamenilor prezintă între 20-50 de nevi melanocitari pe suprafața pielii.

Oamenii cu pielea mai deschisă la culoare au de obicei mai mulți nevi pigmentari, iar aceștia de obicei apar pe parcursul vieții, mai ales în urma expunerii la soare.

CÂND AJUNG ALUNITELE SĂ NE ÎNGRIJOREZE? 

În ultimul timp, oamenii se prezintă la medicul dermatolog, fiind îngrijorați de prezența alunițelor pe corp, deoarece se știe ca există riscul ca acestea să se transforme în melanom, adică în cancer de piele extrem de agresiv. Este adevărat că melanomul se poate dezvolta pe un nev preexistent, însă de cele mai multe ori el apare pe piele sănătoasă, arătând ca un nev melanocitar de cele mai multe ori.

Persoanele expuse la risc sunt cele cu piele deschisă la culoare, ce prezintă numeroși nevi pigmentari, persoane care s-au expus mult timp la soare și au avut multe episoade de arsuri solare, precum și persoane care au rude care au avut cancer de piele sau au avut ei înșiși cancer de piele.

            CÂND ESTE MOMENTUL SĂ NE PREZENTĂM LA MEDICUL DERMATOLOG? 

În primul rând, autoevaluarea este foarte importantă atunci când vorbim de alunițe. O dată pe lună ar trebui să ne autoexaminăm și cu ocazia aceasta am descoperi dacă o aluniță devine ”rea” sau dacă pe corp apar alte alunițe de care nu știam și care devin și ele suspecte.

Există un algoritm care să ne ajute să identificăm daca o aluniță este suspectă și anume regula ABCDE, care se referă la: Asimetria aluniței, Border – marginile aluniței sunt neregulate, Culoare – culori mai multe pe suprafața aluniței, Dimensiune – cele cu dimensiuni mai mari de 6 mm și Evoluție – alunița se modifică în timp. Dacă vedem că aceste lucruri sunt prezente, este momentul să ne prezentăm la medicul dermatolog.

     CUM SE IA DECIZIA CA O ALUNIȚĂ SĂ FIE EXCIZATĂ?

excizie alunite dermatoscopieMedicul este cel care pune indicația de excizie a unei alunițe și asta în urma consultului și efectuării dermatoscopiei tuturor alunițelor de pe pielea pacientului. Dermatoscopul este aparatul care mărește leziunea și folosește o iluminare specială, astfel încât medicul poate observa mult mai bine structurile leziunii.

Orice modificare și orice suspiciune necesită tratament corespunzător, care de cele mai multe ori este reprezentat de excizia chirugicală sau de biopsie (excizie limitată a leziunii), urmată de examenul histopatologic, în care piesa este analizată la microscop și care oferă diagnosticul de certitudine al leziunii analizate.

Contrar credinței populare de ”a nu umbla la alunițe”, excizia chirugicală precoce și analiza histopatologica ulterioară pot salva un pacient cu un posibil cancer de piele.

SFATURI

Este important așadar să ne prezentăm la consultul anual la medicul dermatolog, să ne autoexaminăm pielea consecvent, o data pe lună și la orice modificare în formă, culoare, dimensiune a alunițelor sau la orice noua aluniță apăruta pe piele să ne prezentăm la dermatologie.

Un articol scris de d-na dr. Arina Cristiana Margina, Medic Specialist Dermato-Venerologie, Competenta in Dermato-Chirurgie, Dermato-Estetica, Dermato-Oncologie, Dermatoscopie, Laser medical, in cadrul Clinicilor MEMORMED

www.memormed.ro/dermatologie

PROGRAMARE ONLINE