Alergiile, factorii genetici și mediul

După o necesară „odihnă” din timpul iernii, o dată cu sosirea primăverii, natura se retrezește la viață. Sunt o încântare pentru ochi și o bucurie pentru suflet ramurile arborilor încărcate cu flori, muguri, iar mai apoi cu frunze și fructe, câmpurile verzi sau cu flori multicolore care dansează jucăușe mângâiate de razele calde ale soarelui.

Simptomele alergiilor

alergii

Însă pentru unii dintre noi, aceste momente nu durează mult – ele sunt perturbate de simptome, chiar supărătoare, care ne împiedică să ne bucurăm pe deplin de spectacolul pe care natura îl desfășoară privirii noastre; ochii încep să se rite, să lăcrimeze și să se congestioneze, salvele de strănut ne pot cauza chiar dureri de cap, nasul ni se transformă brusc într-un sui-generis robinet pe care nu știm cum să îl mai „închidem” pentru ca mai apoi, aparent paradoxal, să se „blocheze”, împiedicându-ne să mai respirăm normal.

 

În zilele mai proaste, pentru unii se instalează tusea și eventual dificultăți de respirație, senzație de constricție toracică sau un sunet ciudat, ca un șuierat, care provine din pieptul nostru în timp ce respirăm. În aceste momente, fie alergăm la cea mai apropiată farmacie ca să cumpărăm „ceva pentru alergie”, fie, varianta cea mai de dorit, cerem ajutorul de specialitate al unui medic.

Factorii declanșatori pentru alergiile de primăvară

 

Alergiile respiratorii, manifestate prin rinoconjunctivită și astm bronșic, înregistrează în ultimii ani o creștere a incidenței în populația generală. La aceasta contribuie atât factorii genetici, cât și cei epigenetici, în special cei de mediu, dintre care poluarea atmosferică joacă un rol important. Însă, diagnosticate și tratate la timp, alergiile încetează să mai fie factori de perturbare a calității vieții noastre.

În cadrul Centrului medical Memormed vă punem la dispoziții servicii medicale de specialitate pentru diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni alergice pentru ca astfel să treceți cu bine peste aceste perioade.

 

Un articol de Dr. Delia Perte, Medic specialist Alergologie și Imunologie clinică în cadrul Centrului Medical Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE