Atenție la… alergiile de primăvară!

Alergiile de primavaraAtenție la… alergiile de primăvară!

 

Dr. Irina Bucur – Medic Primar Alergologie și Imunologie Clinică

 

Bolile alergice reprezintă consecința unui dezechilibru imun, a unei stări de hiperreactivitate imunologică la factori de mediu, alimente, medicamente, veninuri de insecte etc., pe care de altfel, în mod normal, ar trebui să le toleram cu toții.

 

Apariția acestor alergii este generată în general de corelarea unor factori genetici predispozanți cu factori de mediu favorizanți.

Alergiile de primăvară, cauze și tipuri

Cauzele nu sunt cunoscute, dar suscită un mare interes în cercetarea medicală, deoarece previziunile în ceea ce privește incidența lor sunt sumbre (se anticipează că în aproximativ 50 de ani 1 din 2 europeni vor suferi de o boală alergică).

Clasic alergiile se împart în 4 clase, dependente de principalele tipuri de reacții imune cunoscute.

Din alergiile de tip 1 se pot menționa rinita și astmul alergice, urticaria, anafilaxia, dintre cele de tip 2 unele anemii medicamentoase, din reacțiile de tip 3 boala serului și reacțiile de tip Arthus, iar din cele de tip 4 dermatita alergică de contact și unele rashuri medicamentoase.

Rinita alergică este una dintre cele mai răspândite boli alergice, la ora actuală fiind afectați în toată lumea peste 500 milioane de oameni.

Deși prin ea însși nu este amenințătoare de viață, asociază un risc mare de astm și este una dintre bolile cu o mare afectare a calității vieții (sunt studii care o echivalează, din acest punct de vedere, cu bolile cardiovasculare!).

Rinitele alergice pot fi  din categoria celor cu sensibilizare la aeroalergene perene (acarieni, mucegaiuri, epitelii animale etc.) sau pot fi sezoniere (polenuri variate, unele mucegaiuri).

În ultimii ani, în România, din cauza schimbărilor climatice, creșterii gradului de poluare, scăderii teritoriilor cultivate și creșterii suprafețelor virane a crescut exploziv incidența rinoconjunctivitelor alergice cu sensibilizare la polen.

La noi, sezonul polenic se împarte teoretic în trei mari perioade: una timpurie în februarie – aprilie în care predomină sensibilizările la polen de arbori (mesteacan, alun, arin, fag, plop etc.), una în aprilie – iulie, cu vârful de simptome mai – iunie, în care predomină sensibilizările la polen de graminee sălbatice și de cultură și cea din urmă, august – septembrie, cu sensibilizare la polen de buruieni (ambrozie, pelin etc.).

Rinoconjunctivitele alergice la polen se pot asocia cu astm, dar și cu alergii la alimente de origine vegetala (fructe, legume, ceaiuri, semințele, mirodenii etc.).

Severitatea lor poate varia de la an la an, fiind boli meteorodependente.

Alergiile de primăvară, diagnostic

Diagnosticul este stabilit de medicul specialist alergolog, care coroborează istoricul pacientului cu o serie de teste in vivo (cutanate) sau in vitro (de sânge), adaptate particularităților fiecărui pacient.

Tatamentul cuprinde, pe lângă măsuri de profilaxie a expunerii la polenuri, tratament farmacologic destinat controlului bolii, dar și imunoterapie specifică.

Aceasta din urmă este singurul tratament curativ, destinat schimbării cursului natural al bolii, capabil să împiedice progresia către astm a rinitei, dar și apariția altor noi sensibilizări.

Dacă suspicionăm o rinită alergică necesităm o consultație de urgență la medicul specialist alergolog, deoarece cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât crește șansa de a împiedica o evoluție nefavorabilă pe termen lung.

 

Articol semnat de Dr. Irina Bucur – Medic Primar Alergologie – Imunologie Clinică, în cadul Clinicilor MEMORMED.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE