Afecțiuni frecvente la nivelul mâinii

afecțiuniDoresc să  vă prezint câteva afecțiuni frecvent întâlnite la nivelul….MÂNII, mai ales că în ultima perioadă este posibil să fi suprasolicitat acest segment anatomic.

Trecem printr-o perioadă atipică, de induranță, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Timpul parcă a căpătat alte valențe, pentru mulți dintre voi programul de lucru s-a modificat (la fel și postura), ne-am descoperit plăceri ascunse (sau abilități noi) ca bricolajul sau grădinăritul. Mulți am socializat la distanță și în încercarea menținerii unei interacțiuni umane, am utilizat frecvent tehnologia (sau poate că am și exagerat). 

Fără a intra în prea multe detalii, afecțiunile de la nivelul mâinii pot include articulațiile, tendoanele sau nervii, acestea fiind apanajul unor mișcări repetitive sau pe fondul suprasolicitării.

Tendinita De Quervain sau „tendinita smartphone-ului”

Reprezintă inflamația și edemul tendoanelor din primul compartiment al mâinii-suprafața dorsală, ca urmare a mișcărilor frecvente de la nivelul pumnului și policelui (degetul mare), unde de altfel este și cel mai mult simțită. Din experiența personală, am consultat pacienți (în general doamne) cu diverse activități/profesii (bucătari, tinere mămici, croitori).  Mai nou se asociază cu utilizarea frecventă a  telefonului (conversații sau simplul gest de a-l ține). Mărimea gadge-ului raportată la mâna posesorului contează. Cu cât are un display mai mare și /sau este mai greu, cu atât poți face mai repede tendinită.

Deget/police în resort, „texting tendonitis” sau „policele Game-Boy”

Îngroșarea tecii tendonului flexorului sau modificări nodulare ale tendonului flexorului degetelor pot duce la dureri și limitarea mobilității articulare, cu blocarea în flexie a articulației respective. Manipularea frecventă a telefonului sau a consolelor de jocuri a dus la creșterea prevalenței acestei afecțiuni.

„Gamekeeper thumb”  sau  „degetul schiorului”

Denumire aproape captivantă ce deservește afecțiunea degetelui mare, pe fondul leziunilor de la nivelul ligamentului colateral ulnar.  
Clinic se manifestă prin:  
– dureri
– edem 
– limitarea mobilitații articulare
– reducerea mișcării de prindere/apucare.
În trecutul glorios al speciei umane, patologia de mai sus era frecvent întâlnită la paznicii terenurilor de vânătoare care foloseau degetul mare și indexul pentru a rupe gâtul iepurilor și al altor animale dăunătoare. Practică desuetă, preferăm etiologia  modernă, fiind des întâlnită în lumea sportului (ski, bicicletă, motocicletă, tenis) ca urmare a poziției de apucare.

Contractura Dupuytren sau „boala  vikingilor”

Probabil ați simțit sau văzut o zonă fibroasă, indurată la nivelul palmei. Oarecum similară unei cicatrici cu efect retractil asupra degetului. Reprezintă o modificare fibroasă  la nivelul fasciei palmare, cu evoluție insiduoasă. Inițial  apare sub forma unui nodul fibros, de cele mai multe ori situat în adiacența degetelor IV și V. În timp, evoluează sub forma unei benzi cu efect retractil asupra degetelor. Afecțiunea nu este dureroasă, însă limitează mobilitatea articulară făcând dificile mișcările de flexie-extensie palmare și implicit activitățile cotidiene.
Nu se cunosc cauzele precise ale acesteia. Se incriminează anumiți factori de risc:
– vârsta peste 40 ani 
– sexul masculine
– consumul de alcool și fumatul  
– antecedentele heredocolaterale (respectiv moștenirea genetică)
– diabetul
– prevalența crescută la populația nordică (de aici și porecla de boala vikingilor).

Nodulii Heberden și Bouchard

Reprezintă formațiuni osoase nodulare situate la nivelul degetelor (Bouchard la nivelul articulațiilor interfalangiene proximale, Heberden la nivelul celor distale, adică mai aproape de unghie). Pot fi dureroase la momentul apariției sau la schimbarea condițiilor meteo și pot crește în dimensiuni, deformând articulația. Nu au leac.

Alte afecțiuni: Zgomotele articulare

Extrem de frecvent întâlnite și motiv (des) al prezentării la reumatolog,  zgomotele  articulare sunt inofensive, contrar așteptărilor. Sunt  cauzate de alunecarea tendoanelor sau ligamentelor peste suprafața osoasă sau ca urmare a compresiei bulelor de nitrogen de la nivel articular (proces numit cavitație). Nu au contribuție în evoluția către artroză. Cum „motion is lotion”, mișcarea lubrefiază articulația și poate atenua considerabil zgomotele. Deci e bine să te miști. DACĂ cracmentele sunt însoțite de dureri, edem și limitarea mobilității articulare atunci musai trebuie consult reumatologic.

Sindromul de tunel carpian sau „Selfie Wrist”

Apare ca urmare a compresiei nervului median în traiectul său prin canalul carpian către palmă și degete, fiind apanajul utilizării excesive a mouse-ului, tastaturii sau a telefonului (etiologie modernă). În actuala eră digitală, când o fotografie face cât o mie de cuvinte (mai ales dacă e cu tine), se numește „selfie wrist”. Un selfie făcut constant (perseverență = reușită), flexia repetitivă a mâinii  poate duce la apariția  durerilor și amorțelilor/înțepăturilor în  primele trei degete sau la atrofia musculaturii din podul palmei.

În general, patologiile mai sus enunțate necesită de cele mai multe ori o abordare conservatoare. Adică:
– repaus
– imobilizarea într-o orteză
– antiinflamator local sau systemic
– recuperare medicală. 

Dar sunt situații când specialistul consideră necesare investigații suplimentare (de exemplu ecografie articulară) sau tratament (minim)invaziv.
Așadar, iată o scurtă prezentare a unor afecțiuni pe care cândva, cineva ar putea să le experimenteze. Fie că ești sedentar și ai muncă de birou (poate mai ești demotivat), toci legume pentru mâncare-ca odinioară, te lovește plăcerea reparatului-grădinăritului, te-ai apucat de sport sau vlogging, este posibil să ai o mică problemă. Cu încredere, solicită un consult reumatologic. E fain. Spor și sănătate să avem!

Articol semnat de Dr. Andreea Apostol, medic specialist Reumatologie, competență în ecografia aparatului locomotor, în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE