Boli cu transmitere sexuală

Boli cu transmitere sexualaBoli cu transmitere sexuală

Viața sexuală este o parte normală și sănătoasă a existenței noastre, însă bolile cu transmitere sexuală (SIFILIS, GONOREE, HPV, CHLAMYDIA etc) au un profund impact asupra sănătății.

Boli cu transmitere sexuală se răspândesc în principal prin contact cutanat în urma unui raport sexual, vaginal, anal sau oral.

Bolile cu transmitere sexuală sunt maladii infecțioase provocate de:
– Bacterii (gonococ, treponema, chlamydia);
– Virusuri (HPV, hepatita B, HIV – SIDA, herpes);
– Paraziți (tricomoniaza).

Simptome boli cu transmitere sexuală

 

 Primele simptome apar la nivelul oragnelor genitale, atât la bărbat, cât și la femeie. Există însă și afecțiuni care sunt descoperite doar în urma unor examene medicale.

Boli cu transmitere sexuală se manifestă prin:

 

– Diferite simptome la nivelul organelor genitale – în cazul infecțiilor gonococice, sifilisului, herpesului. În general, femeile prezintă leucoree abundentă (secreții vaginale), însoțită sau nu de iritații, arsuri, dureri spontane sau în timpul actului sexual. Ulcerațiile genitale și adenopatiile inghinale sunt alte simptome evocatoare.
– O infecție generalizată (sifilis, hepatita B, SIDA), este detectabilă mai ales în analize de sânge.

Principalele boli cu transmitere sexuală

 

 TRICOMONAZA – cum se manifestă la femei și bărbați

Tricomonaza (trichomoniaza urogenitală)
– asimptomatică la bărbați (nu are simptome).
– la femei, boala se manifestă printr-o scurgere spumoasă, aerată, galben-verzuie, fetidă
– senzații de prurit și usturimi, dureri în timpul actului sexual sau urinării.

CHLAMYDIA, cel mai des diagnosticată boală cu transmitere sexuală din Europa

Chlamydia este una dintre bolile cu transmitere sexuală frecvent întâlnite. Netratată, poate produce probleme serioase aparatului reproductiv, o sarcină fiind greu sau imposibil de obținut. Infecția cu chlamydia este produsă de o bacterie – Chlamydia trachomatis.

– la bărbați, boala se manifestă printr-o scurgere la nivelul penisului și apariția unor cruste pe capul penisului, durere în timpul urinării, conjunctivită, durere la nivelul testiculelor.

– la femei se poate observa o scurgere vaginală anormală sau usturimi în timpul urinării. Alte semne raportate includ: dureri abdominale, conjunctivită, sângerări menstruale neregulate, senzația frecventă de oboseală sau inflamarea glandelor bartholiniene (glandele aflate la deschiderea vaginului).

GONOREEA este produsă de diplococul gram-negativ Neisseria gonorrhoeae.

Gonoreea se poate transmite și prin contactul zonei genitale cu diferite obiecte (lenjerie intimă, prosoape, WC, jucării erotice). Infecția cuprinde colul uterin și/sau uretra, apoi migrează către glandele lui Bartholin.

– la barbati primele semne sunt reprezentate de usturimi la urinare, micțiuni frecvente, scurgere la nivelul penisului de culoare albă, galbenă sau verzuie. Uneori testiculele sunt dureroase.

– la femei pot avea urinări dureroase, scurgeri anormale sau sângerări în afara menstruației. Acestea însă pot fi confundate cu o infecție urinară. Atunci când gonoreea a fost transmisă în urma unui contact sexual oral sau anal, apar infecții la nivelul gâtului sau anusului.

HIV-SIDAsute de cazuri pe an, zeci de mii de români sub tratament

Sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) este o afecţiune a sistemului imunitar cauzată de virusul imunodeficienţei umane (HIV).

Virusul HIV se transmite atât prin sex vaginal, anal, cât și prin contact sexual oral. De mare risc este sexul anal din cauza lipsei lubrifierii anusului, cât și vascularizației intense a acestuia, atrage atenția Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).

Astăzi, schema de tratament HIV/SIDA a evoluat foarte mult. Medicamentele antiretrovirale reușesc să reducă foarte mult rata decesului, virusul HIV devenind o boala cronică.

Prevenire boli cu transmitere sexuală

 

– Abstinența, mai ales atunci când istoricul medical al partenerului nu este cunoscut.
– Vaccinarea. Hepatita B și HPV pot fi prevenite prin vaccinare. Imunizarea ar trebui să se facă înainte de a deveni activi sexual.
– Reducerea numărului partenerilor de sex.
– Monogamia. O relație pe termen lung cu o singură persoană sănătoasă reprezintă cea mai eficientă formă de a evita bolile cu transmitere sexuală.
– Prezervativul este eficient în prevenirea infecțiilor transmise pe cale sexuală.

 

Articol semnat de Dr. Chelki IkramMedic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed. (www.facebook.com/dr.che.ikram)

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE