Cancerul de col uterin si preventia

Prin acest articol imi propun sa trag un semnal de alarma cu privire la importanta informarii populatiei despre Cancerul de col uterin. Nu este un articol stiintific, ci unul de constientizare a necesitatii preventiei, in acest caz printr-o procedura extrem de simpla si accesibila oricui. (Dr. Fady Sammouh, Medic specialist Obstetrica-Ginecologie in cadrul Centrului Medical MEMORMED)

CARE SUNT CAUZELE PRINCIPALE DE DECES ALE FEMEILOR IN ROMANIA?

Principalele cauze de deces ale femeilor din Romania sunt cancerul mamar si cel de col uterin. Tara noastra se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste moartea cauzata de cancerul de col uterin. Carui lucru ii putem datora acest fapt? In primul rand lipsei de informare in randul populatiei, femeile ajungand, de cele mai multe ori la medic intr-o faza foarte avansata, atunci cand tratamentele existente nu mai pot avea o rata crescuta de succes.

CANCERUL DE COL UTERIN. IMPORTANTA PREVENTIEI

cancerul de col uterin

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cel de col uterin are avantajul de a putea fi depistat inca dinainte sa poata fi numit “cancer”. Depistarea celulelor modificate este in masura sa previna manifestarea cancerului. De aceea este extrem de importanta efectuarea anuala a examenului Babes Papanicolau. Cu ajutorul acestuia se poate depista prezenta virusului HPV (Human Papillomavirus), care este factorul principal al aparitiei cancerului de col uterin.

Un alt motiv pentru necesitatea efectuarii testului Babes Papanicolau este faptul ca boala numita “cancer de col uterin” nu prezinta simptome, decat in cazurile foarte avansate. Iar depistarea sa in faza incipienta este posibila doar prin realizarea acestui examen.

Daca femeile reusesc sa constientizeze importanta acestui test simplu, Babes Papanicolau, in mod cert multe vieti vor fi schimbate in bine si salvate de la un destin tragic.

 

Un articol de Fady Sammouh – Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie in cadrul Centrului Medical MEMORMED. Vezi mai multe detalii aici: http://memormed.ro/specialitate/ginecologie-bucuresti/

Mai multe informatii despre cancerul de col uterin puteti gasi aici:
4 simptome care pot semnala prezenta cancerului de col uterin

Va recomandam si articolul despre virusul HPV:
Ce trebuie sa stii despre virusul hpv