Articolul Precedent

Ce este Ecografia cardiaca ?

Ecografia cardiaca ?

Cardiologia are multe modalitati de investigare, printre care se numara EKG-ul, Ecografia cardiaca, testele de efort etc. In acest articol vom discuta despre Ecografia cardiaca si implicatiile sale clinice.ecograf-cardiac

Dar in primul rand ce este ecograful cardiac? 
Ecograful cardiac este un aparat care emite un semnal de ultrasunete care patrunde in tesutul toracic tintit catre inima, realizindu-se o imagine bidimensionala care ne poate oferi informatii pretioase despre structura, functiile si componentele inimii.

Cand este nevoie sa efectuam Ecografia cardiaca?
Daca intrebati un medic cardiolog, raspunsul cel mai sincer ar putea fi, INTOTDEAUNA din motivele urmatoare:
A. Este intotdeauna important sa se evalueze functia cardiaca prin vizualizare directa decat prin informatii indirecte survenite prin EKG sau examenul cinic.
B. Ecograful cardiac ne permite sa evaluam progresia bolii diagnosticate in antecedente. Si uneori putem stabili indicatiile terapeutice (medicamentoase sau chirurgicale), bazandu-se pe Ecografia cardiaca.
Ecografia este o metoda sigura, fara risc de radiatii. In plus, se poate efectua la femeile gravide, in orice stadiu de sarcina.

Ce se vede la examinarea ecografica?ecografie-inima
Se pot evalua componentele dinamice ale inimii, structura, marimea muschiului inimii, viteza fluxului de sange prin cele patru valve (Mitrala, Tricuspida, Aorta, Pulmonara). Se pot evalua acumulari de lichide in spatiile pericardice sau in cazurile grave se poate estima extensia infarctului miocardic precum si complicatiile grave ale ischemiei miocardice, precum insuficienta cardiaca, ruptura muschiului cardiac sau ruptura valvulara.

Ce este examinarea Doppler?
Doppler este o tehnologie prin care putem estima viteza fluxului sanguin prin diferenta de frecventa emisa de particulele in miscare. Sunt multe feluri de doppler utilizate in medicina, dar in ecografia cardiaca este folosita in special pentru a evalua viteza sangelui care circula prin orificiile valvulare. Ulterior, cardiologul calculeaza gradientul presional dintre doua cavitati adiacente si poate trage concluzia despre marimea sau gradul de stenoza sau ingustare a orificiului valvular.

Cat de des trebuie repetata ecografia cardiaca?
Raspunsul este in functie de afectiunea cardiaca si in functie de gravitatea bolii cardiace. Nu exista reguli despre evaluarea ecografica de rutina. De obicei, medicul cardiolog stabileste diagnosticul si va stabili urmatoarea evaluare cu frecventa variabila (3 luni, 6 luni sau 12 luni).

Este obligatorie ecografia cardiaca inainte de interventia chirurgicala?
Raspunsul este Nu.
Sa recomanda ecografie cardiaca pre-operatorie numai daca este indicata de medicul anestezist sau de medicul cardiolog. Acest lucru se intampla de obicei in cazul unei boli cardiace pre-existente care ar putea pune viata pacientului in pericol sub anestezie generala.

Concluzii
Ecografia cardiaca este o metoda usor de utilizat care ofera informatii destul de valoroase despre inima dumneavoastra. Si poate cel mai important de retinut este ca ecografia a ajutat medicii in nenumarate cazuri sa salveze foarte multe vieti, acestia avand posibilitatea astfel de a pune un diagnostic cu rapiditate si eficienta maxime.

Un articol de dr. Dawood Aws Adnan, Medic Specialist Cardiolog, Competenta in Echocardiografie, Membru al Societatii Europene de Cardiologie si al Asociatiei Europene de Cardiologie Interventionala.
Pentru a vedea serviciile oferite de dr. Dawood Aws Adnan, consultati pagina dedicate Cardiologiei aici: http://memormed.ro/specialitate/cardiologie/
Pentru programari ne puteti suna la 031-9443 sau puteti utiliza formularul de programari.