Migrena te supara? Iata cateva informatii importante

migrenaCe este migrena?

Migrena este un tip de cefalee frecvent intalnit in populatie. De obicei este intensa, pulsatila si afecteaza o jumatate a capului, insa se poate muta sau poate fi bilaterala, existand de asemenea si forme atipice.

Pacientul mai prezinta semne insotitoare ca de exemplu senzatie de greata, varsatura, fatigabilitate.

Activitatile zilnice uzuale agraveaza de obicei, durerea de cap, de aceea pacientul are tendinta de a nu face efort suplimentar pana la remisiunea simptomatologiei. Astfel, migrena reprezinta o cauza semnificativa de absenteism la nivel mondial.

Ce cauzeaza migrena?

Dupa efectuarea de studii multiple de-a lungul timpului, cauzele exacte nu sunt cunoscute, existand teorii mai vechi care pledeaza pentru factorul vascular si teorii care sustin factorul neurogen, cat si pe cel psihic sau genetic. In ultimul timp, balanta inclina catre teoria existentei unui defect genetic in structurile cerebrale care regleaza durerea, numiti „centrii durerii”. Atacul migrenos debuteaza atunci cand neuronii hiperactivi trimit impulsuri catre vasele de sange, cauzand constrictionarea, urmata de dilatarea acestora si productia de prostaglandine, serotonina si alte substante inflamatorii care determina ca pulsatia sa fie dureroasa. Un argument suplimentar pentru aceasta teorie este raspunsul semnificativ la medicatia antiinflamatoare.

Ce declanseaza migrena?

Factorii declansatori (triggerii) sunt in principiu individuali, fiecare pacient recunoscand cu usurinta ce declanseaza atacul migrenos. De exemplu: cafeaua, lipsa de somn, schimbarea de anotimp, stresul emotional, menstra, alimentatia dezechilibrata, frigul. Contrar parerii populare, nu exista o dieta a migrenosului. Singurii factori precipitanti dietetici sunt alcoolul si monoglutamatul de sodiu (care este un potentator de aroma ce activeaza receptorii linguali).

Exista doua tipuri importante de migrena: cu aura sau fara aura.

Migrena cu aura reprezinta 20% din totalul cefaleilor de tip migrenos, aura reprezentand simptomele care preced cefaleea si dureaza de la aproximativ 5 minute pana la 1 ora. Simptomele care pot reprezenta aura sunt variate, acestea putand fi de exemplu de tip senzitiv sau vizual (care sunt cele mai frecvente).

Exista si o situatie in care aura poate aparea fara a fi urmata de cefalee, insa acest lucru se intampla dupa un lung istoric de migrena, in afara acestei situatii trebuie explorate cu atentie simptomele pacientului.

Migrena trebuie diferentiata cu minutiozitate prin istoric si investigatii, de celelalte tipuri de cefalee, existand o gama larga de afectiuni care pot da in mod secundar cefalee, dar si de cefaleile primare (fara cauza). De exemplu, trebuie diferentiata de cefaleea determinata de inflamatia sinusurilor craniene (sinuzite), de cea data de trombozarea venelor cerebrale, nevralgia de trigemen, oto-mastoidite, tumori intracraniene, malformatii arterio-venoase, meningite, hematom subdural, etc. Astfel, atat bolile de la nivelul structurilor cerebrale cat si cele sistemice (de la restul organelor) pot da cefalee.

Tratamentul migrenei

consta in masuri generale referitoare la stilul de viata si evitarea triggerilor specifici, dar si in tratament medicamentos care va fi administrat in functie de intensitatea simptomelor si de frecventa acestora. Astfel, exista atat tratament pentru fazele acute cat si tratament de fond, cronic. Tratamentul acut se administreaza atunci cand frecventa episoadelor este mai mica de 2 pe luna, iar peste aceasta valoare se poate administra tratament cronic (zilnic).

Pacientii migrenosi pot avea tendinta la supramedicatie, mai ales in cazurile severe, debilitante. Un consum de peste 15 zile pe luna de medicatie antialgica (care include si antiinflamatoarele) duce in principiu la ceea ce se numeste „cefalee de abuz medicamentos”. In plus pot aparea si alte efecte adverse ale medicatiei (digestive sau chiar dependenta psihica cu sindrom de sevraj la retragere, spre exemplu in cazul opioidelor sau benzodiazepinelor). In concluzie, trebuie sa existe precautie in administrarea si alegerea medicatiei antialgice pentru migrena.

Este de preferat ca pacientul sa isi creeze un jurnal al episoadelor cu descrierea cat mai amanuntita a simptomelor, pentru ca medicul sa poata adapta impreuna cu pacientul planul terapeutic adecvat.

Migrena poate evolua ca frecventa si intensitate in timp, la varste inaintate tendinta este de rarire a episoadelor sau de a ramane doar cu aura. Astfel, o cefalee cu debut la aceste varste trebuie sa ridice problema altei etiologii, varsta de debut specifica a migrenei, dar nu exclusiva, fiind cea a adolescentei.

Un articol de dr. Iulia Coanda, Medic specialist neurolog la Centrul Medical MEMORMED. Afla mai multe despre serviciile de neurologie aici.

Informatii suplimentare despre migrena poti gasi aici si aici.

PROGRAMARE ONLINE